Alay 8’inci Kez Çanakkale Yolunda Alay Yürüyüş Komitesi, Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57. Alay için 8’inci kez Tekirdağ’dan Çanakkale’ye yürüyor. Tekirdağ’dan yola çıkan Komite, 5 günlük yürüyüşün ardından 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma törenine katılacak. 57. Alay Yürüyüş Komitesi için Tekirdağ Valiliği önünde uğurlama töreni düzenlendi. Büyük coşku eşliğinde gerçekleştirilen uğurlama töreninde, Tekirdağ […]
Alay 8’inci Kez Çanakkale Yolunda
Alay Yürüyüş Komitesi, Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57. Alay için 8’inci kez Tekirdağ’dan Çanakkale’ye yürüyor. Tekirdağ’dan yola çıkan Komite, 5 günlük yürüyüşün ardından 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma törenine katılacak. 57. Alay Yürüyüş Komitesi için Tekirdağ Valiliği önünde uğurlama töreni düzenlendi.
Büyük coşku eşliğinde gerçekleştirilen uğurlama töreninde, Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, gaziler vatandaşlar ve basın mensupları yer aldı.
“ÇANAKKALE DESTANIN YAZILDIĞI YERDİR TEKİRDAĞ”
Uğurlama töreninde gerçekleştirdiği konuşmada 57. Alayın kahramanlıklarını anlatan 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Yılmaz, “Bundan tam 8 yıl önceydi, böyle bir sevdayı başlatmak, böyle bir yüreği Çanakkale’ye taşımak için dostlarımızla bir araya gelmiştik. İçimizde “yapabilir miyiz” diye bir gram bile kuşku olmadı. Bu işi başaracaktık. Mustafa Kemal’in alayını, Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ’la Mustafa Kemal’in ilişkisini, Tekirdağ’a, çevresine ve Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ, Çanakkale’nin ilk adımının sesleridir. Çanakkale destanın yazıldığı yerdir Tekirdağ. Mustafa Kemal’in, 1 Ocak’ta aldığı görevi 2 Şubat’ta Tekirdağ’da 19. Fırka, 19. Tümen ile örtüştürerek alaylarını burada bütünleştirmesi ve buradan cepheye gidişi ile başladı her şey. Süre çok azdı, cephe beklemiyordu ve Mustafa Kemal diğer alayları beklemeden, o güne kadar istişare yaptığı ve birlikte olduğu Hüseyin Avni’ye 22 Şubat’taki sancağını devretti. Belediyeler ve Valiliğimiz bize destek verdiği sürece bu sancağı her sene Çanakkale’ye taşımaya devam edeceğiz” dedi.
“ÇANAKKALE TEKİRDAĞ’DAN BAŞLAR”
Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız ise, “1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ Yerçeşme’de kurularak 3. Kolordu bünyesindeki 19. Fırkaya bağlanmıştır. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağa verildikten sonra bir daha dönmemek üzere Çanakkale’ye doğru yola çıktı. 57. Alay Türkiye demektir. 57. Alay demek bir memleketin kurtuluş azmi, varoluş mücadelesi demektir. 57. Alay bir milletin sancağa dönüşmesi demektir. Çanakkale’de yapılan 450 bin askerin ve 253 bin şehidin her birinde 57. Alayın ruhu ve inancı vardır. Ruhları şad olsun. Bugün de bu ruhu Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonunda bize gösteren kahraman ordumuzun aziz neferlerine Allah’tan güç ve kuvvet diliyorum. Ayaklarına taş değmeden vatan topraklarına dönmelerini diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 57. Alay Yürüyüş Komitesi, Tekirdağ Valiliği’nin önünden Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Komiteye protokol üyeleri de bir süre eşlik etti.