Gıda güvenliğiniz için açıkta satılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz. Tüm sebze ve meyveleri hemen yemeden önce bol ve temiz su ile iyice yıkayınız. İyice piştiğinden emin olduğunuz gıdaları tüketiniz. Pişirilmiş dahi olsa uygun şekilde saklanmayan gıdalarda mikrop üreyebileceğini unutmayınız. Bu nedenle uygun şekilde saklanan gıdaları tüketiniz. “Sağlık için […]
Gıda güvenliğiniz için açıkta satılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz. Tüm sebze ve meyveleri hemen yemeden önce bol ve temiz su ile iyice yıkayınız. İyice piştiğinden emin olduğunuz gıdaları tüketiniz. Pişirilmiş dahi olsa uygun şekilde saklanmayan gıdalarda mikrop üreyebileceğini unutmayınız. Bu nedenle uygun şekilde saklanan gıdaları tüketiniz.
“Sağlık için Suya Sabuna Dokunun”
Dünya genelinde her yıl bulaşıcı hastalık yüzünden ölen bir milyon çocuğun hayatının, sadece ellerin düzenli olarak yıkanmasıyla kurtarılabileceği mümkündür.
El yıkama alışkanlığının, bireyin kişisel temizliği ile beraber toplum sağlığı için de önemli, başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında da doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü var.
Sık Yıkanmayan Eller, Bakteri Yuvası
El yıkamanın amacı eller üzerinde bulunan mikropların uzaklaştırılmasıdır. Sık yıkanmayan eller bakterilere açık bir hale geliyor. Sağlıklı bir yaşam için yemeklerden önce ve sonra, pis ve pis olması olası eşyalara dokunduktan sonra, tuvaletten sonra, uykudan önce ve kalktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır.
El Yıkama Alışkanlığını Küçükken Kazandırın
El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerekmektedir. Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. “El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabiliriz.
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
Yiyecek/yemek hazırlamadan önce,
Yemek sofrasını hazırlamadan önce,
Yemek yemeden önce,
Küçük bebekleri sevmeden önce,
Dişlerimizi fırçalamadan önce mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekir.
Dışarıdan eve gelince,
Tuvaleti kullandıktan sonra,
Oyundan sonra,
Çiğ besinleri elledikten sonra,
Burnumuzu sildikten sonra,
Öksürüp, hapşırdıktan sonra,
Hasta bir arkadaşımızla el sıkıştıktan sonra,
Hayvanları elledikten sonra.
Doğru El Yıkamanın Püf Noktaları
“Bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10’a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağza sokulmamalı.”
Adım Adım El Yıkama
El yıkamanın değil, doğru el yıkamanın önemli
El ve bilekler ıslatılır
Sabun köpürtülerek uygulanır
El sırtları diğer elin avucu ile ovulur
Avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir
Eller kenetlenip parmak uçları ovulur
Baş parmaklar diğer elin avucunda ovulur
Parmak uçları diğer elin avucunda ovulur
Eller kağıt havlu ile kurulanır
Musluk kullanılan havlu ile kapatılır
Kullanılan havlu çöpe atılır
“Temiz eller yaşam kurtarır”
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ