On birinci Atatürk Anıtı Ormanlı Köyü’nde törenle açıldı

On birinci Atatürk Anıtı Ormanlı Köyü’nde törenle açıldı

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından başlatılan Her Köye Atatürk Anıtı ve Meydan Düzenlemesi projesi kapsamında, on birinci Atatürk Anıtı, Ormanlı Köyü’nde düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılışa, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra, Eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş […]

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından başlatılan Her Köye Atatürk Anıtı ve Meydan Düzenlemesi projesi kapsamında, on birinci Atatürk Anıtı, Ormanlı Köyü’nde düzenlenen törenle hizmete girdi.

Açılışa, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra, Eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve Ormanlı Köyü sakinleri ilgi gösterdi.

Ormanlı Köyü Muhtarı Şahin Esen, protokolü ve misafirleri selamlayarak köylerine yerleştirilen Atatürk Anıtı için Süleymanpaşa Belediyesi’ne teşekkür etti.

EŞKİNAT: “ATATÜRK ANITLARI KÖYLERİN KÖY OLARAK KALMASI ÇAĞRIMIZIN SİMGESİDİR”

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, açılışta yaptığı konuşmada, “Biz her köyde her ay bir Atatürk heykeli açıyoruz. Bizim Atatürk sevgimizi kanıtlamamız için Atatürk Anıtı yapmamıza gerek yok. Atatürk Anıtı bir simgedir. Köylerin köy olarak kalması çağrımızın simgesidir. Köyleri mahalle yaptım diyerek bir gecede mahalle yapamazsınız. Biz köylerin köy kalmasından yanayız. Bu ülke kalkınacaksa kalkınma modellerinin en başında tarım geliyor. Köy yoksa tarım nasıl olacak? Önemli olan köyden şehre göçü durdurup, tam aksine şehirden geri dönüşü sağlayacak olan projelerdir. Bu nedenle bir gecede mahalleye dönüştürülen ve tüzel kişiliğini kaybeden ve yıllar boyu atasından, dedesinden biriktirdiği köy ortak mallarını belediyelere devreden köylerimizin tüzel kişiliğinin iade edilmesi için her ay bir başka köyümüzden bu çağrıyı yapıyoruz. Biz bu çağrıyı önümüzdeki ay da ondan sonraki ay da yapmaya devam edeceğiz. Ama muhtarlarımızdan da ciddi bir katkı bekliyoruz. Biz bu malları size geri vermek istiyoruz. Bunun sizin hakkınız olduğunu düşünüyoruz. Eskiden caminizin, yolunuzun tamiratını, öğrencinizin bursunu bu kaynaklardan karşılıyordunuz. Bugün bu kaynaklar bir gecede cebren belediyelere aktarılmışsa da biz bu kaynakları emanet kabul ettik, 4 buçuk yıl boyunca namusumuz bilerek muhafaza ettik. Ama sizlerden de bir gayret istiyoruz. Hakkınız olanı, size ait olanı geri isteyeceksiniz. Hepsi bu,” diye konuştu.

“50 YIL İÇİNDE TARIM BİTME NOKTASINA GELDİ”

Tarımın ülke ekonomisi için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Eşkinat, “Ben ilkokuldayken öğretmenimiz bize kendi kendini besleyebilen, kendi kendine yetebilen 5 ülkeden biri olduğumuzu anlatırdı. O günlerden bugünlere geldik. 50 yıl içerisinde tarımımız bitme noktasına geldi. Maalesef her şeyimiz ithal. Hayvancılığımızın durumu şu. Besicinin yeme harcadığı para, aldığı süt parasından fazla. Yani tarım yaparken zarar ediyor. Tohum, mazot, gübre, bunlardan bahsetmiyorum bile,” ifadelerini kullandı.

Kalkınma için bir formülün var olduğunu açıklayan Eşkinat, “3 kalkınma modeli vardır. Bunların başında tarım gelir. Her şey üretilebiliyor ama toprak üretilemiyor. İnsan nüfusu arttıkça bu nüfusun beslenmesi için çiftçiye ve tarıma ihtiyaç var. Ve burası bir tarım bölgesi. İkincisi teknoloji. Teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda takip ederek üreten de olmamız gerekiyor. Üçüncüsü de çocuklarımız. Çocuklarımızı dünya standartlarında iş bulabilecek teçhizatlı ve donanımlı bir şekilde yetiştirmemiz lazım,” açıklamasında bulundu.

“1 MİLYON 800 BİN METREKARE YOL YAPTIK”

Eşkinat sözlerini şöyle tamamladı: “Ormanlı ile yeterince ilgilenememiş olabiliriz ama göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız yol miktarı 1 milyon 800 bin metrekareyi geçti. Bu miktar, Tekirdağ’da Cumhuriyet tarihindeki belediyelerin yaptığı toplam yol miktarından daha fazla. Atatürk anıtımız Ormanlı’ya hayırlı uğurlu olsun.”

ALBAYRAK: “EŞKİNAT VE EKİBİNİ KUTLUYORUM”

Eşkinat’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Ormanlı Köyü, geçmişte de bugün de özel önem verdiğimiz, gelip geçerken sürekli uğradığımız, sevdiğimiz bir köyümüzdür. Süleymanpaşa Belediyemizin başlattığı her kırsal mahalleye bir Atatürk Anıtı dikme projesini büyük bir gururla destekliyoruz. Bu projede emeği geçen başta Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat’ı ve tüm çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Ormanlı Köyünden Hoşköy ve Güzelköy’e inen buradaki yolu asfalt yapacağız. Buranın ulaşımını kolaylaştırmak, ana projelerimizden bir tanesi. Biz bu göreve geldiğimizde 2 bin 150 kilometre yol teslim aldık. Bunun yalnızca 350 kilometresi kullanılabilir, sağlam durumdaydı. Bugün itibariyle bu yolların bin 100 kilometresini biz yeniden yapmışız. Ormanlı Köyü’nden tüm Tekirdağ’a sesleniyorum; gelecek dönemlerimizde tarla yolları bile asfalt olacak. Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden biri, ekim zamanları ve hasat zamanları tarla yollarının greyderlerle bakım ve onarımını yapmak oldu. Yeni kurulan 14 büyükşehir arasında bu işi yapan tek belediyeyiz. Görev süremizin başından bu yana Sayın Ekrem Bey ve diğer sosyal demokrat belediye başkanlarımız ile birlikte büyük gayretle çalışıyoruz. Bizim yeni bir lider arayışına ihtiyacımız yok. Ülkemizin değişmesi teklif bile edilemeyecek tek lideri Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu duygu ve düşüncelerle açılışını yapacağımız heykelin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum,” diye konuştu.

ESKİ BAKAN AYTEKİN DE BAŞKAN EŞKİNAT’A TEŞEKKÜR ETTİ

Son konuşmayı ise kendisi de Ormanlı Köyü doğumlu olan Eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin yaptı. Aytekin, Ormanlı’yı Şarköy’e bağlayan yolu bakanlığı döneminde kendisinin açtırdığını ifade etti. Aytekin ayrıca Avrupa’da gündüzleri şehir, geceleri ise köy nüfusunun yüksek olduğunu belirterek, köylerde gerekli altyapının hızla tamamlanması gerektiğini kaydetti. Aytekin ayrıca kendisini davet eden ve Atatürk Anıtı’nı köyüne kazandıran Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a teşekkür etti.

Açılış töreni, Atatürk Anıtı’nın kurdelesinin Ormanlı Köyü’nde yaşayan kadınlar ve protokol üyeleri ile birlikte çözülmesi, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve ikramlarla sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?