SAVUNMA SANAYİ, MİLGEM, UÇAK GEMİSİ VE DİĞER TİCARİ GEMİ İNŞASI İLE İLGİLİ İL POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TOPLANTISI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

SAVUNMA SANAYİ, MİLGEM, UÇAK GEMİSİ VE DİĞER TİCARİ GEMİ İNŞASI İLE İLGİLİ İL POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TOPLANTISI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu (KÜSİ), Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) işbirliğinde Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  ev Sahipliğinde “Savunma Sanayi, Milgem, Uçak Gemisi ve Diğer Ticari Gemi İnşası ile İlgili İl Potansiyelinin Değerlendirilmesi” amaçlı bilgilendirme toplantısı 13 Eylül 2018 Perşembe günü Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Batı Eğitim Salonu’nda gerçekleşti. Oldukça […]

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu (KÜSİ), Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) işbirliğinde Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  ev Sahipliğinde “Savunma Sanayi, Milgem, Uçak Gemisi ve Diğer Ticari Gemi İnşası ile İlgili İl Potansiyelinin Değerlendirilmesi” amaçlı bilgilendirme toplantısı 13 Eylül 2018 Perşembe günü Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Batı Eğitim Salonu’nda gerçekleşti.

Oldukça yoğun bir katılım ile gerçekleşen toplantıya; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Üyeleri, kamu kurum ve kuruşlarının temsilcileri ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  üyeleri katılımda bulundu.

Savunma Sanayi Ciro 2017’de 7 Milyar Dolara Kadar Çıkmıştır

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  Meclis Başkanı Erdim Noyan; “Ülkemiz için çok büyük öneme sahip “savunma sanayi” konusunda bölgemiz potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla bu toplantıda sizlerle birlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. 2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma sanayi ciromuz 2017’de 7 milyar dolara kadar çıkmıştır. Yerli ve milli helikopter, güdümlü füze, harp gemileri derken birçok projemiz hayata geçmiştir. Bu projeler, milletimizin gurur ve motivasyon kaynağıdır. Yüz yıldan fazladır piyade tüfeğini bile ithal eden bir ülke için bu gelinen nokta şüphesiz gurur vericidir. 1985 yılında tsk’nın ihtiyaçlarının yerli imkânlarla karşılanma oranı yüzde 18 iken günümüzde ise bu oran yüzde 70 civarına yaklaşmıştır. Üstelik bu yüzde 70’in içerisinde artık sadece postal, kamuflaj, tüfek mermisi değil; helikopter, savaş gemisi, tank, kısa menzilli balistik füze, İHA-SİHA gibi yüksek teknoloji ile çalışan silahlar da mevcuttur. Bu muhteşem bir gurur kaynağıdır” dedi.

“Savunma Sanayiimizde Yerlilik Oranının Yüzde 65’lerin Üzerine Çıkmıştır”

“Türkiye’nin jeopolitik konumu ve çevresindeki konjektürel durum nedeniyle çok güçlü olması ve özellikle dışa bağımlılığı minimize etmemiz gerekmektedir” diyerek konuşmasına başlayan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan; “KOBİ’lerimiz savunma sanayisinde yenileşme hedefine ulaşmada önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle son yıllarda ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projelerin hayata geçmesi bizi gururlandırmaktadır. En önemli nokta ise savunma sanayiimizde yerlilik oranının yüzde 65’lerin üzerine çıkmış olması bizleri oldukça mutlu etmektedir. Türkiye’nin 1996 yılından bu yana yürüttüğü yerli savaş gemisi üretimi projesi olan Milgem projesi de savunma sanayii ticareti anlamında olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracat gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.

“Deniz Yolu Kara ve Demiryoluna Göre Daha Ucuzdur”

Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal yaptığı konuşmada gemi ticaretinin önemine değindi. Akçal; “Öncelikle bu toplantının yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Deniz yolu taşımacılığı karayolu taşımacılığına göre 6-7 kat demir yoluna göre ise 3,5 kat daha ucuzdur. Dünya ticaretin %75’i deniz yoluyla yapıldığı için gemi inşası, gemi üretimi ve ticareti önem kazanmaktadır. Gemiyle ihracat tutarı dünya da 170 milyar dolar civarındadır.  Gemi taşımacılığı dünyada 400 miyar dolardır.  Bakım ve onarımı da işin içine alırsak 650 milyon dolarlık bir pazardan söz ediyoruz.  Gemi inşaat sektörü istihdam açısından çok farklı bir sektördür. Demir çelik, boya, kimya, elektrik elektronik bütün sektörlerle ilgilidir. Teknolojik açıdan düşük, orta ve yüksek teknolojili ürünler kullanılmaktadır.  Tekirdağ’ daki tüm firmalara hitap etmektedir. Bu fırsatı çok iyi kullanmalıyız” dedi.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada Tekirdağ’da üretim amaçlı projelerin devam edeceğini söyledi.

Yapılan bu olumlu projelere kendilerinin de devlet eli olarak gerek bürokratik gerekse diğer aşamalarda yardımcı olduklarını belirten Vali Ceylan, üretimin ve teknolojinin gelişmesi ile bölgeye katma değer sağlanacak bütün aşamalarda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ceylan, ”Bizler, Tekirdağ’daki sanayi potansiyelini artırmak, üretim ile gelişimini sağlamak ve aynı zamanda da teknoloji ile Ar-Ge üzerine yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülke ekonomimize ve geleceğimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Temmuz ayı içerisinde yapmış olduğumuz toplantıda, ‘bizim Tekirdağ’ın önemli bir potansiyeli olan gemi inşaatı sektörünün tedarikçisi olarak neler yapabiliriz, savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz’in arayışıyla Çorlu TSO’nun da katkılarıyla bazı tersanelere ziyarette bulunduk. Onlar da bizleri en iyi şekilde karşılayarak en iyi şekilde karşılıklı diyaloglarımızı oluşturduk. Bugün de bununla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından toplantı; SANMAR Denizcilik Makine ve Ticaret A.Ş. Kalite Yönetim Teknikeri Cihan Gündoğdu, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, ASFAT Sözleşmeler Tedarik Direktörü Mustafa Kozan, Türk Loydu Caner Coşkun ve Emrah Söğütçü’nün moderatörlüğünde soru – cevap şeklinde sona erdi.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?