Milletvekili AYGUN “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA”

Milletvekili AYGUN “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA”

    CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan AYGUN” Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını arz ederim” dedi.   AYGUN” Amerikan Tarım Bakanlığı’nın 04.09.2018 tarih ve TR8021 sayılı Raporu’nda, Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithalatına başlayacağı açıklanmıştır. ABD’nin Türkiye’ye sert ambargolar uyguladığı bir dönemde AKP’nin […]

 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan AYGUN” Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını arz ederim” dedi.

 

AYGUN” Amerikan Tarım Bakanlığı’nın 04.09.2018 tarih ve TR8021 sayılı Raporu’nda, Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithalatına başlayacağı açıklanmıştır.

ABD’nin Türkiye’ye sert ambargolar uyguladığı bir dönemde AKP’nin bu ülkeden süt ithalatı yapması;  “yerli ve milli duruşla” bağdaşmamaktadır.

ABD Hazine Bakanlığı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurduğu, 100 adet F35 savaş uçağının satışını durdurduğu, Türkiye’den yapılacak çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergilerini iki katına çıkardığı bir süreçte; ülkemizin bu ülkeden süt ithalatını kolaylaştırması ulusal onurumuzu incitmektedir.

Türkiye’nin karşı yaptırımlara gitmesi gerekirken, süt ürünleri ithalatı için ABD ile temas kurması, kamuoyunda da şaşkınlık yaratmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “ABD’den süt ürünleri ithalatının 3 yıldır devam ettiği, ABD ile yaşanan karşılıklı ekonomik yaptırım sürecinde devreye girmediği, konunun yeni olmadığı” yönünde açıklama yapması ise özrü kabahatinden beter bir itiraf niteliğindedir.

Veteriner Sağlık Sertifikası’nda süt ürünleri ithalatı için ilave garantiler içeren modele geçildiğini savunan Bakanlık, esasında ABD’den yapılan ithalatı dolaylı olarak doğrulamıştır.

 

Oysa Amerikan Tarım Bakanlığı’nın 04.09.2018 tarih ve TR8021 sayılı Raporu’nda; peynir, yağ, bebek maması, laktoz ithalatının kolaylaşması için düzenlenen yeni Veteriner Sağlık Sertifikası’nın 31.07.2018 tarihinde yürürlüğe girdiği açıklanmaktadır. Yani ABD ile krizin zirve yaptığı Temmuz ayında ABD’den süt ithalatını kolaylaştıran sertifika gizlice yürürlüğe girmiştir Türkiye’nin ulusal çıkarlarını çiğneyen bu ithalat kararı; en başta milletin vicdanında kabul görmemiştir.

Bu bağlamda,

  • Türkiye; Almanya, Polonya, Yeni Zelanda, İrlanda, Hollanda, İsviçre, Fransa ve Ukrayna’dan hali hazırda süt ürünleri ithal ederken neden ABD’den süt ürünleri ithal etmekte ve ithalatı kolaylaştıran sertifika değişikliğine gitmektedir?

 

  • TÜİK verilerine bakıldığında; son bir yılda büyükbaş hayvan sayısı yüzde 17 artmıştır. 2017 yılının Haziran ayında 14 milyon 816 bin 735 olan büyükbaş hayvan sayısı, 2018 yılının Haziran ayında 17 milyon 338 bin 375’a ulaşmıştır. Hayvan sayısı artarken peynir ve tereyağı ithalatının artışını nasıl açıklıyorsunuz?  2017 yılında; tereyağı ithalatı için 46,2 milyon doları, peynir ithalatı için 37,5 milyon doları hangi gerekçeyle ödüyoruz?

 

  • Çiğ sütü katma değeri yüksek süt ürünlerine dönüştürerek, ülkemizin gereksiz ithalata gitmesini önleyecek tedbirleri alacak mısınız?

 

  • Bakanlığınız verilerine göre; mevcut 6 bin 907 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 758 bin 743 ortağı bulunmaktadır. Bunların büyük kısmı kapanma aşamasındadır. Kooperatifçiliği geliştirerek, Türk üreticisinin süt ürünleri üretmesini teşvik eder misiniz?

 

  • Edirne Ezine peynirinden İzmir ve Erzincan tulumuna, Kars kaşarından Kayseri’nin çömlek peynirine kadar onlarca peynir çeşidimizi markalaştırma ve dünya pazarlarına açmak üzere bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?” şeklinde sıraladı.

 

 

 

 

 

 

  • Üreticinin pahalı yem fiyatları nedeniyle süt üretiminden vazgeçtiği ve süt ineklerini kesime gönderdiği görülmektedir. Hayvancılığın gelişmesi için bitkisel üretimi destekleyerek, yem ithalatını kesmeyi düşünür müsünüz?

 

  • ABD’den süt ithalatını kolaylaştıracak sertifika için zaman harcamak yerine Türkiye’yi ithalattan kurtaracak eylem planı hazırlayacak mısınız?

 

  • Türkiye’de 2017 yılı verilerine göre; kişi başına süt tüketimi 19,2 kg’dır. AB ülkelerinde süt tüketimi 65,59 kg, ABD’de 81,12 kg’dır. Türkiye’nin daha çok süt üretmesi ve tüketmesi için üreticiyi destekleyecek misiniz?

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?