PSİKOLOG HİLAL ÇİFTÇİ “MADDE BAĞIMLILIĞI” İLE İLGİLİ MAKALE YAZDI

 PSİKOLOG HİLAL ÇİFTÇİ “MADDE BAĞIMLILIĞI” İLE İLGİLİ MAKALE YAZDI

  Çorlu Özel Reyap Hastanesi Uzman Kliniği  Psikologu ASLI HİLAL ÇİFTÇİ “Madde Bağımlılığı” konulu bilgilendirici sağlık makalesi yazdı. Çiftçi makalesinde şu sözlere yer verdi “Madde bağımlılığı, vücudun işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı oluşan zararlar görüldüğü halde madde kullanımının bırakılmaması durumudur. Birey, madde kullanımına ara vermesi halinde yoksunluk yaşar ve tolerans gelişimiyle kullanım […]

 

Çorlu Özel Reyap Hastanesi Uzman Kliniği  Psikologu ASLI HİLAL ÇİFTÇİ “Madde Bağımlılığı” konulu bilgilendirici sağlık makalesi yazdı.

Çiftçi makalesinde şu sözlere yer verdi “Madde bağımlılığı, vücudun işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı oluşan zararlar görüldüğü halde madde kullanımının bırakılmaması durumudur.

Birey, madde kullanımına ara vermesi halinde yoksunluk yaşar ve tolerans gelişimiyle kullanım sıklığını ve dozunu artırır.

Aşağıdakilerden en az 3’ünün 12 aylık süre içinde görüldüğü birey, bağımlıdır.

  • Kullanılan madde miktarının giderek artırılması,
  • Bırakma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması,
  • Maddeyi temin etme, kullanma veya bırakma adına fazla zaman harcanması,
  • Kişisel, sosyal ve mesleki etkinliklerin azaltılması veya bırakılması.

Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal bileşenleri birbirinden farklı yapıdadır. Kullanım durumunda merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek;

  • Bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazm/ kanamalarına,
  • İç organların zarar görmesine ve bunun sonucunda çıkan hastalıklara,
  • Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere,
  • Akıl ve muhakemenin devre dışı hale gelmesine, kişinin normal yaşam ve davranışlarından uzaklaşmasına,
  • Bireyin sosyal yaşamında kopmalara neden olurlar.

Bağımlılık tedavisinde, tedaviye uyum ve motivasyon oldukça önemlidir. Bağımlı bireyin ‘bu hastalığın tedavisi yok’ şeklinde düşüncesi vardır. İstek ve kararlılıkla tedavisi mümkün olan bağımlılıkta, bireyi bu olumsuz düşünce ve yanlıştan uzaklaştırmak gerekir.

Bağımlılık tedavisi uzun bir süreçtir. Başarılı bir süreç geçirmek için bireyin bağımlı olduğunu kabul etmesi, bunu kendine hatırlatması ve tedaviyi yarıda kesmemesi gerekir. Tedavi süreci ne kadar uzunsa başarılı olma ihtimali de o derece artar.

Bireyin istek ve kararlılığı kadar ailenin desteği de bu süreçte son derece önemlidir. Bireysel farklılıklar, çevre ve riskler göz önünde bulundurularak, kişinin ihtiyacı olan en uygun tedavi yöntemi belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Profesyonel destek almanın iyileşme sürecinde hem bağımlı birey, hem de ailesi için faydalı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?