Çorlu Özel Reyap Hastanesi Uzman Kliniği Psikologu ASLI HİLAL ÇİFTÇİ “Madde Bağımlılığı” konulu bilgilendirici sağlık makalesi yazdı. Çiftçi makalesinde şu sözlere yer verdi “Madde bağımlılığı, vücudun işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı oluşan zararlar görüldüğü halde madde kullanımının bırakılmaması durumudur. Birey, madde kullanımına ara vermesi halinde yoksunluk yaşar ve tolerans gelişimiyle kullanım […]
Çorlu Özel Reyap Hastanesi Uzman Kliniği Psikologu ASLI HİLAL ÇİFTÇİ “Madde Bağımlılığı” konulu bilgilendirici sağlık makalesi yazdı.
Çiftçi makalesinde şu sözlere yer verdi “Madde bağımlılığı, vücudun işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı oluşan zararlar görüldüğü halde madde kullanımının bırakılmaması durumudur.
Birey, madde kullanımına ara vermesi halinde yoksunluk yaşar ve tolerans gelişimiyle kullanım sıklığını ve dozunu artırır.
Aşağıdakilerden en az 3’ünün 12 aylık süre içinde görüldüğü birey, bağımlıdır.
Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal bileşenleri birbirinden farklı yapıdadır. Kullanım durumunda merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek;
Bağımlılık tedavisinde, tedaviye uyum ve motivasyon oldukça önemlidir. Bağımlı bireyin ‘bu hastalığın tedavisi yok’ şeklinde düşüncesi vardır. İstek ve kararlılıkla tedavisi mümkün olan bağımlılıkta, bireyi bu olumsuz düşünce ve yanlıştan uzaklaştırmak gerekir.
Bağımlılık tedavisi uzun bir süreçtir. Başarılı bir süreç geçirmek için bireyin bağımlı olduğunu kabul etmesi, bunu kendine hatırlatması ve tedaviyi yarıda kesmemesi gerekir. Tedavi süreci ne kadar uzunsa başarılı olma ihtimali de o derece artar.
Bireyin istek ve kararlılığı kadar ailenin desteği de bu süreçte son derece önemlidir. Bireysel farklılıklar, çevre ve riskler göz önünde bulundurularak, kişinin ihtiyacı olan en uygun tedavi yöntemi belirlenmeli ve uygulanmalıdır.
Profesyonel destek almanın iyileşme sürecinde hem bağımlı birey, hem de ailesi için faydalı olduğu unutulmamalıdır” dedi.