Depresyon Nedir? Depresyon üzüntü ve zevk alamama ile giden duygudurum bozukluğudur. Depresyondaki kişinin duygudurmuna genel bir üzüntü ve mutsuzluk hali hakimdir. Kişi yaptığı, uğraştığı işlerden zevk alamaz. Hayata ve yaşama olan ilgi azalmıştır. Bu durum günlük yaşam aktivitelerini, aile ve sosyal ilişikileri etkiler ve bozar Depresyonun üzüntülü olmaktan farkı nedir? Çoğu kişi üzüntü, mutsuzluk, […]
Depresyon Nedir?
Depresyon üzüntü ve zevk alamama ile giden duygudurum bozukluğudur. Depresyondaki kişinin duygudurmuna genel bir üzüntü ve mutsuzluk hali hakimdir. Kişi yaptığı, uğraştığı işlerden zevk alamaz. Hayata ve yaşama olan ilgi azalmıştır. Bu durum günlük yaşam aktivitelerini, aile ve sosyal ilişikileri etkiler ve bozar
Depresyonun üzüntülü olmaktan farkı nedir?
Çoğu kişi üzüntü, mutsuzluk, bıkkınlık gibi duyguları deneyimlemiştir. Bu duygular, insan yaşamının doğal birleşenleridir. Yaşam içerisinde gözlemlenen üzüntü, isteksizlik gibi durumları depresyondan ayıran şey, depresyonda bu durumların kalıcılık göstermesi ve hayatın akışını bozmasıdır. Depresyon hastalarında üzüntü ve mutsuzluk hali haftalar ve aylarca devam eder.
Depresyonun belirtleri nedir?
Depresyon çeşitli semptomarla kendini gösterir:
4.Uyku ve iştah düzensizlikleri: Uykusuzluk depresyonda sık görülür. Gece uykuya dalmakta zorlanır ya da sık sık uykusu bölünür. Sabah erkenden endişeli ve sıkıntılı bir şekilde uykudan uyanma bir çok depresyon hastasında gözlemlenir.
İştahsızlık ve kilo kaybı sık görülür. Bazı atipik depresyonlarda iştah ve uyku artışı gözlemlenebilir.
Bu semptomlar genelde beraber görülür ve kişinin sosyal ilişkilerini, iş ve akademik hayatını, aile ilişkilerini bozar.
Depresyonun seyri nasıldır?
Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre,dünya genelinde 300 milyon kişi major depresyondan etkilenmektedir. Her 7-8 kişiden birisi hayatında depresyon atağı yaşamıştır ya da yaşayacaktır. 20-30 yaş arası başlar ve kadınlarda daha sık görülür. Depresyon kronik hastalık olduğu için epizodlar şeklinde ilerler. Tedavi depresyon süresini azaltır ve bir sonraki depresyon atağının gelmesini önler.
Depresyonun nedenleri nedir?
Depresyonun nedeni olabilecek birkaç etken tanımlanmıştır.
Depresyon oluşturan risk faktörleri nelerdir?
Depresyon tüm yaş gruplarında görülmekle beraber en sık 20-30’lu yaşlarda görülür. Kadınlarda daha fazla görülür. Ama bu aldatıcı da olabilir, çünki erkeklerin tedavi başvuruları kadınlardan daha azdır.
Travmatik bir olayla karşılaşan kişilerin depresyona yakalanma riski her zaman daha fazladır.
Erken ebevey kaybı
İşsizlik
Ailede depresyon,bipolar bozukluk, alkol bağımlılığı olan kişilerde depresyon daha fazla görülür.
Madde bağımlılığı olan bireyler depresyon daha sıktır.
Kronik tıbbi hastalıklar
Kronik hastalıklar ve depresyon ilişkisi nedir?
Kronik hastalıklar uzun süren ve genellikle tamamen tedavi edilemeyen hastalıklardır. Kronik hastalıklara kalp hastalıkları, diabet, romatolojik hastalıklar, multiple skleroz, böbrek hastalıkları örnek gösterilebilir. Kronik hastalıklarda depresyon görülme sıklığı artar. Kronik hastalıkla depresyon arasındaki ilişkiyi görmek zor değildir.
Kronik hastalıklar kendileri ile beraber büyük yaşam değişiklikleri de getirir. Hareketsizlik, hastane yatışları, sürekli ilaç kullanımı kişinin özgürlüğünü kısıtlar. Sevdiğiniz yemekler ve birtakım yaşam aktiviteler yasaklanır. Hastalığın uzun sürmesi kişiyi ümitsizliğe sevkeder. Bir çok hastada hastalığın kendisi, hastalığın getirdiği yaşam değişilikleri ve kullanılan ilaçların yan etkileri depresyonun oluşmasını kaçınılmaz kılar.
Depresyon nasıl tedavi edilir?
İyi haber şu ki, doğru tedavi ve iyi bir destekle çoğu depresyon hastası tedavi edilebilir. Tedaviyi psikiyatri uzmanı ya da kendi doktorunuz başlayabilir. Depresyon tedavisi üç boyutta yapılır:
Depresyon tedavisinde antidepresanlar dediğimiz ilaç grubu ile yapılır. Antidepresanlar etkisini beyinde serotonin düzeylerini yükselterek yaparlar. Beyin serotonin düzeylerinde yükselme zaman aldığından ilacın etkisinin başlaması 2-3 haftayı bulur. Serotonin mide-bağırsak sistemini etkilediği için ilk haftada bulantı, kabızlık, ishal görülebilir. Bu yan etkiler herkesde görülmez ve geçicidir, kısa bir süre sonra kaybolurlar. Antidepresanlar mutlaka doktorlar tarafından başlanılmalı ve sonlandırlmalıdırlar. Başkasının önerisi ile antidepresan başlanmamalı ve sonlandırlması yapılmamalıdır.
Psikoterapi ruh sağlığı uzmanı tarafından konuşma terapisi olarak da bilinir. Terapist danışanın sorunlarını çeşitli psikoterapi teknikleri ile düzeltir. Psikoterapinin çeşitleri vardır. Bilişsel davranışçı terapi, kişilerararası ilişkiler terapsi, kabul ve kararlılık terapisi en sık uygulanan terapi şekilleridir.
Stres yönetimi, aileyi bilinçlendirme ve bilgilendirme, sosyal destek kanallarını aktive etmek ve.s gibi etkili müdaheleyi içerir.
Tedaviyi güçlendirci yaşam değişikilikleri
Kişi depresyonu kendi başına tedavi edemez. Çoğu kişinin bildiği ‘sen bunu kafanda çözeceksin’ önerisi ne yazık ki depresyon tedavisinde pek işe yaramaz. Ancak profesyonel tedaviyi güçlendirici bir takım yaşam değişiklikleri yapılabilir.
4.Alkol tüketimiden kaçının. Alkol bir takım sağlık sorunlarına ek olarak depresyon oluşturucu etken olarak kabul edilir.
Bu önerilerin hiç biri profesyonel tedavinin yerini tutmaz. Tedaviyi güçlendirmek ve depresyondan korunmak için uygulanırlar.