Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Topluluğunun düzenlemiş olduğu konferanslar dizisinin Ekim ayı konuğu İstanbul Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun’du. Yoğun katılımın olduğu konferansta Prof. Dr. İsmail Coşkun Türkiye’de sosyolojinin imkanlarından bahsetti. Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. İsmail Coşkun, […]
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Topluluğunun düzenlemiş olduğu konferanslar dizisinin Ekim ayı konuğu İstanbul Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun’du. Yoğun katılımın olduğu konferansta Prof. Dr. İsmail Coşkun Türkiye’de sosyolojinin imkanlarından bahsetti.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. İsmail Coşkun, konuşmasına öncelikle ilk dönem sosyolojisinin Ziya Gökalp ve Prens Sabahattin gibi düşünürlerin önderliğinde daha çok siyasal bir yapısının olduğundan, ikinci dönem sosyolojisinin ise Hilmi Ziya Ülken, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu gibi düşünürlerin yeni kurulan bir devlet ile karşı karşıya kalmaların dolayısıyla kültürel konulara odaklandığını aktarırken; daha sonraki dönemde ise eğitime çok önem verildiği ve devletin bu konuda ciddi bütçeler ayırdığını söyledi.
Tüm sosyolojik aşmaların kendi dönem motivasyonları ile değerlendirilmesinin özellikle üzerinde duran Prof. Dr. İsmail Coşkun sosyolojinin önemini kaybetmeyecek aksine giderek değer kazanacak bir bilim olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Coşkun, nesnel, donanımlı ve nitelikli sosyologlara her zaman ihtiyaç olduğunu ve olacağını belirterek Türkiye’nin 15-20 yıldır ultra modernleşme dönemine girdiğini bu durumun tüm yapıları etkilediğini söyledi. Dönüşen sosyal yapıların modernleşmeye adaptasyonunda yine sosyologların kilit bir misyonu olduğundan bahseden Coşkun, herhangi bir dönüşüm işlemi yapılmadan önce sosyologlara danışılmasının oradaki sosyal dokuya zarar verilmemesini sağlayacağını belirtti.
Konferans Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren Cabi, Sosyoloji Bölüm Başkanı Mehmet Güven Avcı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Elif Kıran tarafından günün anısına hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.