TÜRK KADINI, TÜRK TOHUMUNA CAN VERİYOR

TÜRK KADINI, TÜRK TOHUMUNA CAN VERİYOR

  Tohum ıslah çalışmalarıyla onlarca Yerli ve Milli buğday tohumlarını üreticiyle buluşturan Trakya Tarım Firması, yeni ıslah ettiği tohumlarla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tohumculukta dışa bağımlılığın azaltılması için yerli üretime önem veren firma, 120 dekarlık ıslak bahçesinde yeni ürünlerini toprakla buluşturdu. Köylü kadınların elinde toprakla buluşan yerli tohumlar, yine Türk köylü kadınlarının elinde çiftçilerle […]

 

Tohum ıslah çalışmalarıyla onlarca Yerli ve Milli buğday tohumlarını üreticiyle buluşturan Trakya Tarım Firması, yeni ıslah ettiği tohumlarla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tohumculukta dışa bağımlılığın azaltılması için yerli üretime önem veren firma, 120 dekarlık ıslak bahçesinde yeni ürünlerini toprakla buluşturdu. Köylü kadınların elinde toprakla buluşan yerli tohumlar, yine Türk köylü kadınlarının elinde çiftçilerle buluşacak.

TOHUMLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Bu zamana kadar onlarca yerli tohum markası oluşturarak, Türkiye’nin tohumda dışa bağımlılığını azaltan ender firmalardan birisi olan Tekirdağ’ın yerli ve milli markası Trakya Tarım, tohumculukta AR-GE çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Süleymanpaşa İlçesi Karacakılavuz Mahallesi’nde oluşturulan 120 dönümlük ıslah bahçesinde çalışmalarını sürdüren firma, ıslah çalışmalarını tamamladığı yaklaşık 2 bin çeşit tohumu toprakla buluşturuyor.

HER ŞEY YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM İÇİN

Firma bünyesinde ıslah edilen tohumlar yine bu alanda melezleme yapıldıktan sonra diğer standart tohumların verimleri ile karşılaştırılacak. Eğer bu tohumlar verim ve tane bakımından diğer tohumlardan fazla verim alınırsa, bakanlığa başvuru yapılarak sertifikalandırılacak. Bu şekilde de yerli tohum markaları oluşturulacak.

ÇİFTÇİ KADINLARDAN MİLLİ ÜRETİME KATKI

Tohum ekme çalışmalarını köylü kadınlarla yaptıklarını ifade eden Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Aygun, “Burada melezleme bahçemizde çalışmalar yürütüyoruz. Melezleme yaptığımız yerli tohumları en iyilerini kendi çeşitlerimizi oluşturmakta kullanıyoruz. Burada bu işi en iyi bilen köylü kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımız bu işi daha ince ve detaylı yapıyor. Kadının elinin değdiği her şey daha güzel oluyor. Amacımız ülkemiz için yerli ve milli üretim yapmak. Kadınlarımızla birlikte burada onu yapıyoruz. Hem kadınlara maddi destek veriyoruz hem de yerli ve milli üretim yapıyoruz” dedi.

TÜRK KADINI TÜRK TOHUMUNA CAN VERİYOR

Yerli ve milli tohum üretimi hakkında bilgi veren Yüksek Ziraat Mühendisi ARGE Müdürü Samet Doğan, “Trakya Tarım firmasının deneme ve ARGE çalışmalarının yapıldığı ARGE arazisindeyiz. 120 dekar arazide yüzde yüz yerlik ve milli ıslahını yaptığımız tohumların standart çeşitlerle yarıştırarak verim ve kalitesini ölçüyoruz. Eğer standart çeşitlerinden bu tohumların verimi yüksek çıkarsa bakanlığa başvuru yapıp tescil işlemlerini sağlıyoruz. Aynı zamanda ıslah ettiğimiz yerli çeşitlerin burada elit üretimlerini yapmaktayız. Şuanda ıslah çalışmaları karışıklık olmaması için tek tek elle kadınlarımız tarafından yapılıyor. Türk kadını Türk tohumuna can veriyor” diye konuştu.

10 YILDIR EV EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

10 yıldır tohum ekim çalışmasında tarlada çalışan Şaver Ağıt isimli köylü kadını, “10 yıldan beri ben buradayım. Bu8rada yerli tohumların ekimlerini yapıyoruz. Buğdayları toprakla buluşturarak ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Burada yerli ve milli bir üretime destek verdiğimizin farkındayız. O yüzden işimizi dikkatli yapıyoruz” dedi.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?