2. Diyabet Sempozyumu Gerçekleştirildi

2. Diyabet Sempozyumu Gerçekleştirildi

Tüm dünyada global bir tehdit olarak ilan edilen diyabet hastalığının farkındalığına dikkat çekmek amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ve Sağlık Yüksekokulu İşbirliğiyle 2. Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirdi. Diyabetin erken farkındalığının önemi, diyabette beslenme ve egzersiz, güncel tedavi yaklaşımları ve diyabetli hastalarda öz bakım yönetimi ve hemşirelik bakımları […]

Tüm dünyada global bir tehdit olarak ilan edilen diyabet hastalığının farkındalığına dikkat çekmek amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ve Sağlık Yüksekokulu İşbirliğiyle 2. Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirdi.

Diyabetin erken farkındalığının önemi, diyabette beslenme ve egzersiz, güncel tedavi yaklaşımları ve diyabetli hastalarda öz bakım yönetimi ve hemşirelik bakımları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen sempozyumun açılışında Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şefik Kurultay ve Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Turgut, Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Tülin Yıldız, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu,  akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programda Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tülin Yıldız, Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sayid Zuhur, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Turgut açılış konuşması gerçekleştirdi.

Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz ise programın açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında “Yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlar bizlere gösteriyor ki, diyabet çağımızın en önemli kronik hastalıklarının başında geliyor. Üniversiteler, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında gerçekleştirilen akademik çalışmaların tabana yayılması ondan da belirli ölçüde faydalanılması gerekiyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak görevimizi yerine getirdiğimizi söyleyebiliriz Bu noktada Üniversitemizin iki önemli kurumu Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu’nun bu alanda düzenlediği bu sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.” sözlerine yer verirken; sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

“Diyabetin Kronik Komplikasyonlarının Farkında mıyız? konulu sempozyumun açılış oturumunun başkanlığını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Turgut gerçekleştirdi.

Oturumda Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sayid Zuhur, diyabetin tanımını ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. Zuhur, diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekerek, erken tanı, iyi glisemik regülasyon, kilo verilmesi, hipertansiyon ve hiperlipidemi tedavisi ile ölümlerin önüne geçilebilceğini kaydetti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Albayrak ise sunumunda “Diyabette Ruh Sağlığı ve Hastalıkları” konusunu ele aldı. Diyabet ve psikiyatrik hastalıklar arasındaki ilişkinin tarihçesinin 17. yüzyıla kadar dayandığını söyleyen Doç. Dr. Albayrak, diyabetli hastalarda psikiyatrik monitarizasyon sıkı bir şekilde yapılmasının öneminin altını çizdi.

“Diyabetik Nefropati” konusunu ele alan Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzm. Dr. İsmail Yıldız, “Diabetik nefropatili birinci derece akrabası olan DM’li hastalar, diyabetik nefropatiden etkilenmiş akrabaları olmayanlara göre daha fazla risk altında altındadır.” dedi.

Açılış oturumunun ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay günün anısına sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgesi takdiminde bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?