Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığının da içinde bulunduğu Tohum Takas Şenliği Düzenleme Heyetinin hazırlamış olduğu afiş çalışmasının bir gazetenin 02.03.2017 tarihli nüshasında tam sayfa halinde yayınladığı ilana ilişkin cevap yazısı aşağıda yer almaktadır: “Ezelden beri bölgemizde yetiştirilen ancak yaşanılan ekonomik ve ticari gelişmeler ve onlara bağlı olarak da yapılan hukuki düzenlemeler sonucu kaybolmaya yüz tutmuş bazı […]
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığının da içinde bulunduğu Tohum Takas Şenliği Düzenleme Heyetinin hazırlamış olduğu afiş çalışmasının bir gazetenin 02.03.2017 tarihli nüshasında tam sayfa halinde yayınladığı ilana ilişkin cevap yazısı aşağıda yer almaktadır:
“Ezelden beri bölgemizde yetiştirilen ancak yaşanılan ekonomik ve ticari gelişmeler ve onlara bağlı olarak da yapılan hukuki düzenlemeler sonucu kaybolmaya yüz tutmuş bazı çeşitlerimizin (özellikle sebzelerin) korunabilmesi için insanlarımızda bir farkındalık bilinci oluşturmak gayesiyle ‘Tohum Takas Şenliği’ adı altında bir etkinlik düzenlenmesi planlanmıştır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, yapılması planlanan ve halen de hazırlık çalışmaları sürdürülen bu etkinliğe dair hiçbir yerel gazeteye ilan vermemiştir. İlçelere dağıtılmak üzere hazırladığımız iki farklı afiş, bazı yerel gazetelerimizde doğal olarak haber konusu edilmiştir.
Tekirdağ Tohum Üreticileri ve Sanayicileri adına verildiği belirtilen ilan söz konusu bu afişimizi gazete ilanı diye değerlendirip, eksik bilgilere dayalı olduğu belli olan eleştiri ötesi ithamlar içermektedir.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en eski en büyük akademik meslek odalarından biri olan Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi ve var olan tüm ilçelerimizin Kent Konseyleri ile birlikte ‘Ata Tohumları’ diye nitelenen ve artık yerelleşmiş kabul edilen bazı tohumlarımızın yetiştiriciler arası değişimini (takasını) öngören bir faaliyet gerçekleştirilecektir.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tohumun ve tohumculuğun ne olduğunu, başına nelerin gelebileceğini, ülkemiz için taşıdığı önemi bildiği içindir ki tohumuna, toprağına sahip çıkmaya çalışmaktadır.
Bu kaygı iledir ki tüm ülkelerde olduğu gibi bizim devletimiz, üniversitelerimiz ve araştırma kuruluşlarımızda genetik kaynaklarımızı (bitki-hayvan) koruma altına almakta ve gen bankaları kurmaktadırlar.
Etkinliği hazırlayanların bu konulardaki bilgi birikimleri, sahip oldukları teknik ve bilimsel yeterliliklerini ilan sahipleri iki mayısta gerçekleşecek programa katılarak orada görüp, değerlendirebilirler.
Tohum sanayicilerinin haberlerinin olmaması, yapılan çalışmaların hiçbir alt yapısının olmadığı anlamına gelmez. Bu ancak ilanı verenlerin konuya yaklaşımlarını gösterir.