Milletvekili Aygun, Tarımsal Eğitim-Öğretimin 173. Yıl Dönümünü Kutladı

Milletvekili Aygun, Tarımsal Eğitim-Öğretimin 173. Yıl Dönümünü Kutladı

  CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye de 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarımsal eğitim-öğretimin 173. Yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.   Milletvekili Aygun mesajında şunları kaydetti; “Ülkemizde 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarımsal eğitim-öğretimin bugün 173. Yıl dönümünü kutluyoruz.   Atatürk’ün Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde […]

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye de 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarımsal eğitim-öğretimin 173. Yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

 

Milletvekili Aygun mesajında şunları kaydetti; “Ülkemizde 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarımsal eğitim-öğretimin bugün 173. Yıl dönümünü kutluyoruz.

 

Atatürk’ün Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde büyük önem verdiği tarımı modernleştirmek için yaptığı yatırımlar Türkiye’yi kendi kendine yeten bir ülke haline getirmiştir. Ziraat fakültelerine büyük önem veren, çiftçiyi önemseyen, toprakları traktörle buluşturan Atatürk, modern tarım için büyük çaba harcamıştır. Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde yapılanlar, o dönem ki çalışma, inanç ve emeğin ürünüdür. AK Parti’nin 17 yıllık iktidarında maalesef bu hale getirilmiştir. Gıda devlerinin kavgasında şeker pancarı üreticisini feda eden AK Parti iktidarı, Cumhuriyet’in iftiharı olan şeker fabrikalarını kapatarak, nişasta bazlı şekere teslim olmuştur.

Çiftçi, borç yükü altında ezilmektedir. Bu tabloya rağmen Ziraat Bankası çiftçi yerine spor kulüplerinin borçlarını yeniden yapılandırmaktadır.

Ziraat mühendislerimiz işsizdir. Köy Enstitüleri dönemindeki ruh kaybedilmiştir. Genç çiftçi projesi çökmüştür.  Genç ve kırsalda yaşayan gerçek çiftçilere verilmesi gereken krediler, 40 yaşın altında ve şehirde ikamet edenlere verilmiştir. Bu anlayışla tarımın ayağa kaldırılması da mümkün olmayacaktır. 10 bin ziraat mühendisi halen atama beklemektedir.

1970’li yıllarda 4 Ziraat Fakültesi varken bugün sayı on misli artmıştır. Her yıl yaklaşık 40’ın üzerindeki ziraat fakültesinden 5-6 bin civarında ziraat mühendisi mezun olmakta, ama istihdam edilemediği için bu birikim heba edilmektedir.

Tarımsal üretimi ziraat mühendisleri ile arttıracak, kırsal kalkınmayı sağlayacak, doğru tarım politikaları uygulayacak, tarım sektörünün talebini karşılayan eğitim modeli uygulayacak bir iktidara gereksinim vardır.  CHP iktidarında tarımın yeniden ayağa kaldırılması mümkündür.

Bu zor şartlar altında ülkemizde tarımın gelişmesi için her türlü fedakârlığı gösteren öğretim üyelerimizi kutlarken, tarımsal eğitim-öğretimin 173. yıl dönümünün hayırlı olmasını dilerim”.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?