Tarihi değerlere sahip çıkma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Çorlu Belediyesi, yeni bir kültürel mirası daha Çorluluların hizmetine sundu. Tarihi ve kültürel değerlere bağlı belediyecilik anlayışıyla oluşturulan Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’nda yer alan restorasyon projelerimizden olan Tarihi Doğanca Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak hizmete açıldı. 2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge […]
Tarihi değerlere sahip çıkma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Çorlu Belediyesi, yeni bir kültürel mirası daha Çorluluların hizmetine sundu.
Tarihi ve kültürel değerlere bağlı belediyecilik anlayışıyla oluşturulan Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’nda yer alan restorasyon projelerimizden olan Tarihi Doğanca Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak hizmete açıldı.
2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında Belediyemizce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyemiz tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz tarafından tamamlanan Tarihi Doğanca Evi (Muhacir Evi)’nin açılışına Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivili toplum kuruluşu üyeleri, Doğanca aile fertleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt açılışta yaptığı konuşmada Çorlu’muza kültürel ve tarihi bir eser kazandırmanın gururu ve sevincini yaşadığını ifade ederek şunları söyledi: “Kentlerin asıl kimliğini ön plana çıkaran, o kentin geçmişten günümüze dek koruyabildiği tarihi yapılar, eserlerdir. Çorlu’muz her ne kadar tarihi yapılar açısından pek zengin bir kent olmasa da bugün hâlâ tarihî önemi olan, hatrı sayılır miktarda yapıları içinde saklamaktadır.
Bizler kentimizde bu saklı kalmış, korunmaya ve yeniden hayata döndürülmeye muhtaç önemli yapıları kentimize kazandırmak için elimizi taşın altına koyduk ve geçtiğimiz yıllar içerisinde restorasyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık.
Tarihimize, geçmişimize ve şehrimizin kültürüne sahip çıkmak için başlattığımız Doğanca Evi Restorasyonu projesinin yolun daha başındayken uzun ve meşakkatli bir süreç olacağının farkındaydık. Daha önce, 2015 yılında hizmete açtığımız Tarihi Belediye Binamızın restorasyonunda da benzer süreçleri yaşamış, belediyemizin imkânlarını zorlamış ve bugün belki de Çorlu’muzun en güzel binası olan Tarihi Belediye Binamızı hemşehrilerimizin hizmetine sunarak o projeden de alnımızın akıyla çıkmıştık.
Doğanca Evi’mizin restorasyonunda bu defa destekçilerimiz vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz ve Tekirdağ Valiliği’miz. 2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında belediyemizce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyemiz tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz tarafından tamamlanan Doğanca Evi’miz bugün artık “Muhacir Evi” siz sevgili Çorluluların hizmetinde.
Tarihi değerlerimize sahip çıkma anlayışıyla çıktığımız bu yolda; Çorlu’muzun en güzel sivil mimarlık örneklerinden biri olan Doğanca Evi’nin eski sakinlerini, onların kültürlerini korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak, kent ve kentli kültürünü yaşatmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu projede bize destek olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak’a ve Büyükşehir Belediyemizin değerli çalışanlarına, Çorlu Belediyemizin değerli çalışanlarına, kısacası bu yapının bugün böyle heybetli, böyle güzel görünüyor olmasında emeği geçen herkese Çorlu Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Başkan Sarıkurt’un ardından söz alan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’da bulunan kültürel miraslara sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade ederek Muhacir evi’nin Çorlu’ya hayırlı olmasını dilediğini ifade etti. Başkan Albayrak’ın ardından söz alan Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise kültürel mirasların korunmasının kentler için önemli olduğunu ifade ederken tarihine sahip çıkan Çorlu Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni çalışmalarından ötürü tebrik etti.
Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirilirken, açılışa katılan ziyaretçiler Tarihi Doğanca Evi’ni (Muhacir Evi) gezmeyi ihmal etmediler.