Çorlu Şevket Esendal Sahnesinde düzenlenen “Su ve Atıksu” konulu konferansa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı. Başkan Albayrak yaptığı konuşmada “Suyun değeri ve önemi tartışılmazdır. Sürdürülebilir kalkınma için en önemli yaşamsal kaynaklardan biri sudur. Dünya nüfusunun artmasına karşı su tüketim miktarı çok daha fazla oranda artmaktadır. Ancak bu hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar […]
Çorlu Şevket Esendal Sahnesinde düzenlenen “Su ve Atıksu” konulu konferansa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.
Başkan Albayrak yaptığı konuşmada “Suyun değeri ve önemi tartışılmazdır. Sürdürülebilir kalkınma için en önemli yaşamsal kaynaklardan biri sudur. Dünya nüfusunun artmasına karşı su tüketim miktarı çok daha fazla oranda artmaktadır. Ancak bu hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar sağlayacak şekilde sürdürülebilir özelliklere sahip değildir. Bunun sonucu olarak tüm dünyada su krizi kaçınılmaz olmuştur. Bazı tahminler, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Bunun nedeni, dünyadaki su kaynakları miktarının yetersiz olması değil, doğru yönetilememesinden kaynaklanmaktadır.
Türkiye’nin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metreküp olduğu ve Türkiye’nin kişi başına ortalama 1500 metreküp ile “su azlığı çeken” bir ülke olduğu ifade edilmektedir. Ülkemizdeki mevcut kaynakların tamamı bozulmadan korunsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 m3 civarında olacağı düşünülmektedir. 2050 ve sonraki yıllarda, Türkiye’nin çok ciddi bir su sorunu olacaktır. Bu yalnızca ülkemizin sorunu değil küresel anlamda çözüme ulaştırılması gereken bir dünya sorunudur.
Su kaynakları; miktar, kalite ve tüm diğer sektörel kullanımlar açısından birçok ciddi sorunla karşı karşıyadır. Su kaynaklarının azalmasına neden olan faktörler; Hızlı nüfus artışı, Küresel ısınma, Endüstriyel gelişim ve Su tüketim oranlarının hızla artmasıdır.Bu sebeple, gerekli önlemlerin alınması, insanlığın vazgeçilmez bir mücadelesi olmalıdır. Tartışmasız hayatın, kalkınmanın ve çevrenin sürdürülebilirliğinde temel rol oynayan su kaynakları sonsuz ve bozulmaz değildir. Dolayısıyla suyun temininden, tüketimine ve uzaklaştırılmasına kadarki süreci, iyi ve doğru planlanmalıdır. Suyun doğru yönetimi, ancak tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilebilir. Bu konuda hepimize görevler düşmektedir. Arıtılmış suların yeniden kullanımı ve yağmur suyunun biriktirilmesi gibi ekonomik ve verimli su yönetimi çözümlerini tercih etmemiz ve bu doğrultuda suyu kullanan ve yöneten tüm paydaşların suyun korunması için birlikte hareket etmesi gerekmektedir.
Büyükşehir Belediyelerinin en önemli görevlerinden biri; su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, su kaynaklarının kullanılmış sularla ve endüstri atıkları ile kirletilmesini önlemektir. Bu nedenle, 2560 sayılı Kanunda belirtilen su ve kanalizasyon işlerinin yapılmasını sağlamak için Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize bağlı olarak TESKİ Genel Müdürlüğümüz kurularak bu alandaki çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.
TESKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından suyla ilgili altyapı tesislerinin planlanması, inşaası ve işletilmesi çalışmaları yürütülmektedir. Aynı zamanda evsel ve endüstriyel atık suların deşarjlarının izlenmesi ve denetlenmesi çalışmaları yapılmaktadır. İlimizin temiz su ihtiyacını karşılayan ve kirli sularını çevreye zarar vermeden bertaraf etmeyi hedef edinen TESKİ, sorumluluk bilinci ile görevini başarılı bir şekilde yerine getiren önemli bir kurumdur. TESKİ, kentimiz için hayati önem taşıyan bu görevleri planlı bir şekilde yerine getirmektedir. TESKİ temiz ve iyi kalitedeki içme suyunu yenilenmekte olan şebekeler vasıtasıyla vatandaşlarımıza ulaştırmaktadır.
Suyun tüm canlılar için önemi tartışılmazdır. Doğadaki suyun sınırlı olduğunun farkında olmalı ve bunu düşünerek suyumuzu her alanda tasarruflu bir şekilde kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız.” dedi.
Teski Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve diğer konuşmacılar da Su ve Atıksu konusunda dinleyenleri bilgilendirdiler.
Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde ayrıca Çorlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik Ve Fotoğraf Alanı Öğrencileri²Suyun Önemi – Su Bilinci ‘Su Tasarrufu” Grafik ve Resim Sergisi açılacak. Çorlu Anaokulunda Papatya ve Yağmur Damlası Dramatizasyon, Su Damlası Valsi yapılacak.
TESKİ tarafından “Temiz ve Sağlıklı Suyun Önemi” konulu sunum, Saray Güngörmez İlk-Ortaokulunda da Rap Şarkısı, Skeç gerçekleştirilecek. Çorlu Mükerrem Ali KAYAN Ortaokulunda Görsel Şiir Dinletisi, Doğa Kolejinde de Müzik Dinletisi, Drama Gösterisi yapılacak. Yine TESKİ tarafından İçme Suyu ve Atıksu Arıtma Tesisleri konusunda sunum gerçekleştirilecek.