Migren, çoğunlukla baş bölgesinin tek bir tarafında zonklama şeklinde kendini gösteren bir tür ağrı olarak hissedilmektedir ve şiddetli türde bir baş ağrısı şeklinde tarif edilmektedir. İnsanların büyük kısmında ayrıca hasta gibi hissetmek, ışık veya ses gibi uyaranlara artan hassasiyet şeklinde belirtiler de vardır. Migren, hemen her beş kadından birini ve hemen her on beş erkekten […]
Migren, çoğunlukla baş bölgesinin tek bir tarafında zonklama şeklinde kendini gösteren bir tür ağrı olarak hissedilmektedir ve şiddetli türde bir baş ağrısı şeklinde tarif edilmektedir. İnsanların büyük kısmında ayrıca hasta gibi hissetmek, ışık veya ses gibi uyaranlara artan hassasiyet şeklinde belirtiler de vardır. Migren, hemen her beş kadından birini ve hemen her on beş erkekten birini etkilemekte olan yaygın türde bir sağlık problemidir. Genellikle erken yetişkinlik döneminde başlamaktadır.
Migrenin Nedenleri Nelerdir?
Migrene neyin sebep olduğu net şekilde bilinmemekle beraber, beynimizdeki nörokimyasallar, sinirler ve ayrıca kan damarlarımızdaki bazı geçici değişikliklerin neticesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çoğu hasta, migren ataklarının aşağıda yer alan belirli tetikleyicilerle başlayabildiğini ifade etmektedir;
Migren Önlenebilir mi?
Stres dönemleri veya belli bir yiyecek çeşidi gibi bariz bir tetikleyicinin migren ataklarınıza neden olduğunu fark ederseniz bu tetikleyiciden kurtulmak migren yaşama riskinizi düşürme noktasında size fayda sunacaktır. Bununla beraber düzenli şekilde yapılan egzersiz, düzenli uyku ve sağlıklı yemeklerle beslenme gibi sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ve bunlara ek olarak bolca su tüketmek, kafein ile alkol tüketimini kısıtlamak gözle görülür düzeyde gelişim yaratabilir. Migreniniz şiddetli türdense ve muhtemel tetikleyicilerden sakınmanıza rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa bir doktora danışarak daha ileri tedavi ve ilaçları denemek faydalı olacaktır. Migreni önlemek için çeşitli türde ilaçlar piyasaya sürülmüştür. Bununla birlikte son yıllarda migren için en etkili tedaviler arasında migren botoksu gösterilmektedir. Migren botoksu yaptıranlar şikayetlerinin büyük ölçüde azaldığına dair geri dönüşlerde bulunmaktadırlar. Bu noktada migren sorunu yaşayan çoğu hasta migren botoksu nasıl yapılır sorusunu merak etmektedir.
Migren Botoksu Nedir?
Migren botoksu nedir sorusu çoğu migren hastasının aklında olan bir sorudur. Kısaca özetlemek gerekirse kırışıklık azaltma amacıyla deri altına enjekte edilen botulinum toksininin migren ataklarını azalttığı ve tedavi edebildiği keşfedilmiş ve 2010 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından migren tedavisi için onaylanmıştır. Tedavinin yararlı olduğuna inanan migren hastaları migren botoksu nerelere yapılır diye sorabilmektedir. Genellikle alın, şakaklar, boyun ve ense bölgesi hedef alınan enjeksiyon noktaları arasında gösterilmektedir. Migren şikayeti yaşayan hastaların büyük çoğunluğu hekim gözetiminde ve hastane ortamında migren botoksu yapılabilmektedir. Migren botoksu için uygun olup olmadığınızı öğrenmenin en iyi yolu hekiminize danışmaktır. Ayrıca bazı migren botoksu yan etkileri nadir de olsa ortaya çıkabilmektedir ancak hekim kontrolünde ve güvenilir yerlerde yaptırılan botoks işlemlerinde komplikasyon riskleri daha az olmaktadır.