BU AMELİYATLARDA ACI DA YOK, İZ DE YOK

BU AMELİYATLARDA ACI DA YOK, İZ DE YOK

    BU AMELİYATLARDA ACI DA YOK, İZ DE YOK Günümüzde oldukça sık kullanılan laparoskopik cerrahiyle, ne ameliyat izinin iyileşmesi için bekleniyor ne de acı çekiliyor. Karın duvarından açılan  birkaç küçük delik ile karın içerisine girilerek, kameralar ve özel aletler yardımıyla doktor eli değmeden ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Özel Çorlu Vatan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Mustafa […]

 

 

BU AMELİYATLARDA ACI DA YOK, İZ DE YOK

Günümüzde oldukça sık kullanılan laparoskopik cerrahiyle, ne ameliyat izinin iyileşmesi için bekleniyor ne de acı çekiliyor. Karın duvarından açılan  birkaç küçük delik ile karın içerisine girilerek, kameralar ve özel aletler yardımıyla doktor eli değmeden ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Özel Çorlu Vatan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Mustafa Önder Dolap, laparoskopik cerrahinin kimlerde ve hangi ameliyatlarda kullanılabileceği ve avantajları ile ilgili bilgiler verdi.

 

Laparoskopik cerrahi ne demektir?
Laparoskopik cerrahi, hastaya en az travma ile bir ameliyatı yapmak anlamına geliyor. Normalde her ameliyat, hastaya bir travma yaşatıyor; narkozuyla, ameliyat işlemiyle, açılan karın insizyonuyla. Laparoskopik cerrahide bu en aza indiriliyor. Tedavi süreci ve iyileşme dönemi daha iyi oluyor. Halk arasında buna kapalı cerrahi de denilebiliyor.

Hangi ameliyatlar için laparoskopik cerrahi kullanılabilir?
Günümüzde altın standart olarak kabul edilmiş olan ameliyatlar; safra kesesi ameliyatları, şişmanlık ve reflü ameliyatları, böbrek üstü bezi ve dalak ameliyatları, karın duvarı fıtıklarının tamiri ve kalın barsak tümörü ameliyatlarıdır.

Laparoskopik cerrahinin uygulanması ne kadar sürer?
Bu yöntemle bir safra kesesi ameliyatı bir saat sürer. Ameliyattan sonra hasta, eğer sabah ameliyat edilmişse, akşam eve gidecek durumda olur. Ama genellikle genel anestezi aldıkları için hastanede bir gün tutarız. Birkaç gün içerisinde de normal yaşantısında geri döner. Son yıllarda gelişen ve sınırlı sayıda merkezde deneyimli cerrahlar tarafından yapılabilen laparoskopi ameliyatları, sadece göbek çukurunun içinden tek bir delikten girilerek yapılmaktadır. Bu ameliyatın tıbbi ismi SILS olup özellikle hiçbir şekilde operasyon izi istemeyen ve estetiğe çok önem veren hastalar tarafından tercih edilmektedir.

 

Laparoskopik cerrahi herkese uygulanabilir mi?
Hemen hemen uygulanır. Bizim için önemli olan  karın içerisine girmeyi engelleyecek bir durumun olup olmamasıdır. Hastanın daha önce bir ameliyat geçirmiş olması durumunda o zaman iğneyle giriş yerine, açık yöntem ile karına girilir ve gaz kaçışını önlemek için özel bir trokar yerleştirilir. Bundan sonraki işlemler aynıdır. Laparoskopi hamilelerde bile güvenle uygulanmaktadır. Örneğin hamilelerde apandisit gelişmesi durumunda laparoskopik apendektomi rahatlıkla uygulanabilir.

Laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir?
Laparoskopik cerrahinin birçok avantajı vardır. Bu avantajlarından en önemli olanı ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı duyulmasıdır. Ameliyat sonrası duyulan ağrı hastaların en önemli sıkıntılarından birisini oluşturur. Günümüzde ağrı için birçok yöntem uygulansa da, laparoskopik cerrahide bu yöntemlere ihtiyaç duyulmamaktadır. Hasta daha kısa sürede ayağa kalkar, daha kısa sürede taburcu olur ve daha kısa sürede işine döner. Bunlara ilave olarak bazı hastalar için önemli olabilecek kozmetik sonuçları da vardır. Bu yöntemin, hekime de sağladığı bazı avantajlar vardır. Cerrahın, küçük bir delikten karın içerisini daha iyi görmesine olanak sağlar. Laparoskopi ile karın içerisi ve organları daha büyük ve net olarak izlenebilir. Kullanılan cihazın özelliklerine göre organların görüntüsünü 5, 10 ve 18 kata kadar büyütebilirsiniz. Örneğin, bir safra kesesi ameliyatında safra kesesinin kanalını ve damarını daha iyi ve net olarak görebilirsiniz.

Laparoskopik cerrahi, kanser cerrahisinde de uygulanıyor mu?
Evet. Önceleri tartışmalı olsa da günümüzde bu tartışma bitti diyebiliriz. Fakat sonraki yıllarda tekniğin düzeltilmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle kalın barsak kanserinde uygulanmaya başlanmıştır. Sonuç olarak, belirli bir sınırı aşmamış kanser olgularında da, kalın barsak kanseri ya da mide kanseri olabilir, bu yöntem rahatlıkla uygulanmaktadır.

Op.Dr.Mustafa Önder DOLAP

ÇORLU VATAN HASTANESİ

GENEL CERRAHİ UZMANI

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?