ÇORLU GENÇLİK MERKEZİNİN HER KÖŞESİ AYRI SANAT DALI

ÇORLU GENÇLİK MERKEZİNİN HER KÖŞESİ AYRI SANAT DALI

  ÇORLU GENÇLİK MERKEZİNİN HER KÖŞESİ AYRI SANAT DALI   Halk oyunları   Yüzyıllardan beri halkın oynadığı geleneksel milli danslardır. Türk halk oyunları gerek hareket, gerek müzik, gerekse kıyafet olarak diğer ulusların halk oyunları arasında önemli yeri vardır. Türk Folklorunun önemli bileşenlerinden biridir. Köy ve kasabalarda oynanan yöresel oyunları ve yöresel kostümleri inceleyen bir bilim dalıdır. […]

 

ÇORLU GENÇLİK MERKEZİNİN HER KÖŞESİ AYRI SANAT DALI

 

Halk oyunları

 

Yüzyıllardan beri halkın oynadığı geleneksel milli danslardır. Türk halk oyunları gerek hareket, gerek müzik, gerekse kıyafet olarak diğer ulusların halk oyunları arasında önemli yeri vardır. Türk Folklorunun önemli bileşenlerinden biridir. Köy ve kasabalarda oynanan yöresel oyunları ve yöresel kostümleri inceleyen bir bilim dalıdır. Ayrıca Türkiye’ye özgü ve yeni gelişmekte olan bir sanat dalıdır.

Türk Folklorunun temelini halk oyunları oluşturmaktadır. Bu yüzden de Folklor, Halk oyunları anlamında kullanılmaktadır. Fakat bu yanlış bir tanımlamadır. Folklor bütün halk kültürünü (yemek,efsane,türkü vb.) kapsayan bir terimdir. Halkoyunları ise sadece yöresel dans ve giyimi kapsayan bir bölümüdür. Türk Halk Oyunları çeşitlilik ve kapsam bakımından dünyada en dikkat çeken folklorik olgulardan birisidir. Şu kadar ki, Türk Halk Oyunları derlemeleri hala bitirilememiştir. Fakat çalışmalar devam etmektedir. Her köyün kendine has oyunları olması ve ekonomik şartlar bunu güçleştirmektedir.

Türkiye, halk oyunları açısından bir labolatuvar gibidir. Türkiye, köylerde tespit edilen 4000’in üzerinde oyun ile dünya üzerindeki en zengin oyun karakterine sahip ülke olarak tanımlanmaktadır. Çünkü bir kültür ve medeniyetler beşiği olan Türkiye’de, hemen hemen her yöresinde ayrı oyunlar, ayrı giysiler ve ayrı müziklere rastlanmaktadır. Bu da yurdun bu alandaki zenginliğinin bir göstergesidir.

Halk oyunları; diğer sanat dallarından farklı olarak, ait olduğu toplumun orijinal karakterlerini taşıyan, fertlerin müşterek duygu düşünce ve davranışlarını sergileyen, başkasına göre yalnızca güzel, ama kendi içinde ilgilenen kişinin dünyasını aydınlatma özelliğine sahip bir kültürel kimliktir.Halk Oyunları içinde barındırdığı melodi, ritim ve hareket yapısı ile bireyin bedensel ve ruhsal gelişiminde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktad

 

#GSBÇorluGençlikMerkezi #YöreselHalkDanslarıKulübü çalışmalarına merkezimizde başladı. Yetenekli gençlerimizle yöresel oyunlarımız yakında sizlerin huzurunda. Yöresel Halk Dansları Kulübü çalışmalarımız her P.tesi ve Salı merkezimizde 17.00’da 12-17 yaş gurubu gençlerimiz için devam edicek.
#GSBGMAkademi
#GSBGM

 

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kültür ve Sanat Yarışmaları adı altında Gençler Arası ‘Türk Müziği-Şiir Okuma-Tiyatro ve Bilgi’ yarışmaları düzenleyecek. Türkiye’nin 81 ilindeki Gençlik Merkezlerine üye olan gençler Türk Müziği-Şiir Okuma-Tiyatro ve Bilgi Yarışmaları’nda yeteneklerini sergileme fırsatı bulacak. Yarışma başvuruları Aralık ayında gençlik merkezleri üzerinden alınacak.

 

Gençlerin geleneksel sanata sahip çıkan bireyler olarak yetişmesi amacıyla düzenlenecek yarışmalar; İl Birinciliği, Grup Birinciliği ve Türkiye Finali olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecek. Yarışmaların İl Birinciliği safhası; Ocak-Şubat aylarında, Grup Birinciliği yarışmaları; Mart ve Nisan aylarında, Türkiye Finalleri ise Mayıs ayında yapılacak.

 

‘Gençler Arası Bilgi Yarışması’

 

‘Kim Bilir’ sloganıyla bu yıl ilk kez düzenlenecek olan bilgi yarışmasına 14-17/18-25 yaş aralığındaki gençler katılabilecek. Lise ve Üniversite düzeyinde iki farklı kategoride yapılacak yarışmada gençlere; Genel Kültür, Tarih (İslam ve Türk Dünya Tarihi), Sanat Tarihi, Edebiyat, Coğrafya, Vatandaşlık, Güncel Konular, Görsel Sanatlar, Müzik, Sayısal Mantık ve Spor Kültürü’ konularından seçmeli sorular yöneltilecek.

 

‘Gençler Arası Türk Müziği Yarışması’

 

‘Sahne Sırası Sende’ sloganıyla bu yıl dördüncü kez düzenlenen Türk Müziği yarışması 18-23/24-29 Solo Erkek Ses, Solo Kız Ses ve Özgün Yorumlama (cover) dallarında düzenlenecek. Bin yıllık kültürümüzün sahneye taşınacağı yarışmada gençler Türk Halk, Türk Sanat ve Geleneksel Türk Müziği’nden eserlere hayat verecek. Özgün Yorumlama kategorisinde ise gençler geleneksel müzik argümanları ile yapılmış eserleri, popüler kültür ürünü olan müzik argümanları ile sözlü olarak yeniden icra edecek.

 

‘Gençler Arası Şiir Okuma Yarışması’

 

‘Bir Şiir Bir Nefes’ sloganıyla bu yıl ikinci kez organize edilecek Gençler Arası Şiir Okuma yarışması 14-17/18-25 Bay-Bayan kategorilerinde düzenlenecek. Milli şairlerimiz tarafından yazılan ‘Anne-Baba Sevgisi Temalı’ şiirlerin okunacağı yarışmaya gençler kendi yazdıkları şiirlerle de katılabilecek.

 

‘Gençler Arası Tiyatro Yarışması’

 

‘Hayallerini Sahne Taşı’ sloganıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Gençler Arası Tiyatro yarışmasına 14-29 yaş arası gençler en az 3 en fazla 15 kişilik ekipleriyle katılabilecek. ‘Vatan Sevgisi’ (Üretkenlik, Çalışkanlık, Fedakarlık, Bağımsızlık, Şehitlik, Dürüstlük, Vatan Savunması, Dayanışma ve Sadakat) konularında komedi ve dram dallarında düzenlenecek yarışmada gençlerin yazdığı özgün senaryolar sahneye taşınacak.

 

Yarışmalarda gençlerin performansını İl ve Grup Finallerinde alanında uzman jüriler, Türkiye Finalinde ise ünlü jüriler değerlendirecek. İl Yarışmasında birinci olan gençler Grup Finaline katılmaya hak kazanacak. Türkiye Birincisi olan gençler yurt dışı gezisi ile ödüllendirilecek.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?