Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler Konferansı Verildi NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerin oluşturduğu Gıda Topluluğu tarafından “Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler” konulu konferans verildi. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve Genel Koordinatör Ebru Akdağ’ ın konuk olduğu konferansa Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İbrahim Halil Bakır, […]
Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler Konferansı Verildi
NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerin oluşturduğu Gıda Topluluğu tarafından “Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler” konulu konferans verildi.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve Genel Koordinatör Ebru Akdağ’ ın konuk olduğu konferansa Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İbrahim Halil Bakır, NKÜ akademik personeli ile öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Murat Taşan, “Günümüzde gelişmiş toplumlara bakıldığında açlık probleminin yerini dengesiz ve bilinçsiz tüketim problemi almıştır. Beslenme ile ilgili ne yazık ki medyada birçok yanlış bilgi yer almaktadır. Bu yüzden çok fazla bilgi kirliliğine maruz kalınmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sosyal medyada yer alan bilgilerin %40’ ı bilimsel bir kaynağa dayandırılarak verilmemektedir. Konferansın siz değerli öğrencilere bu konuyla ilgili olarak faydalı olacağını düşünüyor ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Metin Yurdagül, “Bilgi kirliliğini önlemenin tek yolu bilimsel araştırmalara dayandırılarak yapılan çalışmaları paylaşmaktır. MÜMSAD olarak bilim adamlarının düşünceleri ve bilgilerini alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Siz değerli Gıda Mühendisleri adayları, insanların doğru beslenmesine katkı sunacak bir meslek grubunda yer alıyorsunuz ve bu yüzden çok şanslısınız. Sizlerle margarin, poşet çay ve hazır çorbaların içeriği ve doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi vereceğiz. Öncelikle palm yağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Palm yağı öncelikle meyve yağıdır. Bilinenin
aksine trans yağının pan zehiridir ve 10.000 yıllık bir geçmişi vardır. Doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi doymamış yağların da pozitif etkisi yoktur. Sağlık açısından esas risk trans yağdan kaynaklanmaktadır. Trans yağının kaldırılması ile ilgili çalışmalara ülkemizde 2000 li yıllarda başlanmış ve 2006 yılında trans yağı içermeyen margarin üretilmeye başlanmıştır. Margarin tamamen bitkisel yağ içermektedir, kolestrol içermez, trans yağ içermez. Hazır çorbalar ise öncelikle pratiktir, yapım aşaması ise tamamen doğaldır, mevsiminde sebzeler toplanır, kurutulur, öğütülüp karıştırılır ve ambalajlanır. Poşet çaylar ise açıkta satılan bitki çaylarından daha güvenlidir. Poşetler abaka ağacı liflerinden yapılmaktadır. Ambalajlı gıda güvenli gıdadır. İlgili otoriteden izinlidir ve üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bütün bilgileri görebilirsiniz” sözlerine yer verdi.
Ebru Akdağ, “MÜMSAD on dört derneği temsil eden bir dernektir. Tecrübe ve işbirliğinden kaynaklı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bilinenin aksine endüstriyel gıda yapay gıda değil, her doğal ürün de iyi değildir. Açık olarak satılan gıdalar yerine ambalajlı gıdaları tercih etmeli ve üzerindeki etiket mutlaka okunmalıdır. Bilgi kirliliğine dikkat edilmeli ve konunun uzmanları dinlenmelidir” dedi.
Program öğrencilerin konu ile ilgili sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.