TESKİ Sağlıklı Altyapı Sağlıklı Gelecek İçin Çalışıyor Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ), kurulduğu 2014 yılından bu yana gerçekleştirdiği alt yapı, içme suyu, atıksu, yağmur suyu yatırımları ile Tekirdağ’da önemli projeleri hayata geçirdi. ATIKSU ARITMADA BÜYÜK MESAFE ALINDI TESKİ, atıksu arıtma konusunda 2017 yılında hedef […]
TESKİ Sağlıklı Altyapı Sağlıklı Gelecek İçin Çalışıyor
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ), kurulduğu 2014 yılından bu yana gerçekleştirdiği alt yapı, içme suyu, atıksu, yağmur suyu yatırımları ile Tekirdağ’da önemli projeleri hayata geçirdi.
ATIKSU ARITMADA BÜYÜK MESAFE ALINDI
TESKİ, atıksu arıtma konusunda 2017 yılında hedef olarak belirlediği 30 milyon metreküpü aştı ve 35 milyon metreküp atık suyu arıtarak standartlara uygun bir şekilde doğaya deşarj etti. Bu hedefin aşılmasında 6 Temmuz 2017 tarihinde hizmete giren Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin de payı büyük. 40 bin 440 metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis 2030 yılı nüfus öngörülerine göre projelendirildi. Ayrıca Çorlu Yenice Atıksu Arıtma Tesisi ve Marmaraereğlisi Yeniçiftlik Atıksu Arıtma Tesislerinin de revizyonları yapılarak arıtma kapasiteleri 3 kat attırılırdı ve ileri biyolojik hale getirildi. Yapımı tamamlan ve TESKİ’ye devredilen Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Saray ilçelerindeki Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri de ilçe merkezlerinin atıksularını arıtıyor. Çorlu, Çerkezköy- Kapaklı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri de en yakın zamanda TESKİ’ye devredilecek. Önceki dönemlerde yarım kalan Hayrabolu İlçesi Şalgamlı ve Çerkezmüsellim Mahallelerinin de atıksu arıtma tesisleri TESKİ tarafından tamamlanmaktadır.
2 BİN 45 KM ALTYAPI YAPILDI
TESKİ 2017 yılında da devam ettirdiği yatırımlar ile Tekirdağ’ı sağlıklı altyapı ve içme suyuna kavuşturdu. Bu kapsamda 877 km içme suyu, bin 63 km atıksu ve 105 km yağmur suyu altyapı imalatı yapıldı. Tekirdağ halkı, bu yatırımlar ile birlikte toplam 2 bin 45 km sağlıklı altyapıya kavuşmuş oldu. Ayrıca yapılan içme suyu altyapı tesisleri sayesinde su kayıp-kaçakları da azaltılmış oldu. Eski ve işlevini yitirmiş hatlarda meydana gelen su sızıntılarından dolayı oldukça yüksek oranda su kaçakları yapılan yeni hatlar sayesinde azaldı. TESKİ’nin bugüne kadar hayata geçirmiş olduğu altyapı yatırımı sayısı 55 adet ve yatırım maliyeti KDV dahil 359.987.576 TL’dir. Halen devam eden 15 adet altyapı yatırımı olup, yatırım maliyeti 250.782.884 TL’dir. Böylece TESKİ’nin yatırım hacmi 610.770.460 TL’ye ulaşmış oldu.
İÇME SUYUN KALİTESİNDE EN İYİ İLLER ARASINDAYIZ
İçme suyu alanında yapılan çalışmalar Tekirdağ’ın bu alanda Türkiye’de ilk 3 şehir içinde yer alması ile taçlandı. Resmi verilere göre Tekirdağ’ın içme suyunda kimyasal uygunsuzluğu yüzde 1.50, mikrobiyolojik uygunsuzluğu yüzde 2,40, bakiye klor uygunsuzluğu yüzde 2,30 olarak belirleyerek kimyasal parametreler, mikrobiyolojik parametreler ve bakiye klor değerlerindeki uygunluktan dolayı Tekirdağ’ın Türkiye’de ilk sıralarda olduğu görülüyor.
TRAKYA’NIN İLK GÜNEŞ ENERJİSİ TEKİRDAĞ’DA
TESKİ, Trakya’nın ilk güneş enerjisini Tekirdağ’da kurdu. “TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe’ projesi kapsamında Muratlı ilçesinin Aşağısevindikli Mahallesinde kurulan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen güneş enerjisinde elektrik üretimine başlandı. Proje kapsamında 600 adet 265 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet evirici ünite kullanıldı. 150 kW’lık kurulu güce sahip olan santralden elde edilen enerji, Süleymanpaşa İlçesinin su ihtiyacını karşılayan Aşağısevindikli Terfi Merkezindeki pompalarda kullanılacak. Trakya Kalkınma Ajansının kısmi desteğiyle KDV hariç 721 bin TL bedelle kurulan tesiste, yıllık 315 mW elektrik üretimi planlanlanıyor. TESKİ Güneş Enerjisi Santralinin ürettiği elektrik sayesinde ayrıca TESKİ’nin elektrik tüketim maliyeti düşecek ve yılda 56,5 ton karbondioksit salınımına engel olunacak. Bununla birlikte yılda 4 bin 700 ağaç da kurtarılmış olacak.
İÇME SUYU HAVZALARI AĞAÇLANDIRILIYOR
Su kaynaklarının korunup, su havzalarının ağaçlandırıldığında daha kaliteli içme suyuna sahip olunacağının bilincinde olan TESKİ, 2017 yılında bu konuda da çalışmalar gerçekleştirdi. TESKİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Orman İşletme İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında, Süleymanpaşa İlçesi Yazır Göleti İçme Suyu Havzası Ağaçlandırma Sahası 4 bin 500 adet fidan ile ağaçlandırıldı. Ayrıca Marmaraereğlisi İlçesi Türkmenli Göleti Havzası da 3 bin 700 adet fidan ile ağaçlandırılıyor.
TESKİ’NİN DEV JENERATÖRLERİ
TESKİ Genel Müdürlüğü, elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan su kesintilerinin önüne geçmek amacıyla 1. ve 2. etap olmak üzere toplam 47 adet yüksek kapasiteli jeneratör alımı gerçekleştirdi. Başta Çorlu olmak üzere nüfusu yoğun olan ilçelerde kurulan jeneratörler sayesinde uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerinden TESKİ tesisleri etkilenmeyecek, buna bağlı olarak da vatandaşlar susuz kalmayacak.
ABONE SAYISI 500 BİNİ GEÇTİ
Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte TESKİ’ye devrolan ilçe merkezleri, belde ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abone sayısı toplam 376 bin 692 iken, 2017 yılı itibariyle Tekirdağ İl sınırları içerisinde bulunan abone sayısı 500 bini aştı. Bu abone sayısına ulaşılmasında TESKİ’nini kaçak ve abonesiz su kullanımına yönelik verdiği mücadelenin de büyük payı var. Bu kapsamda gerçekleştirilen abonesiz ve kayıtsız su kullanımının önüne geçmek ve TESKİ abonesi olan vatandaşların abone bilgilerini güncellemek çalışmaları sonucunda abone sayısını yüzde 33 oranında arttırmıştır. Ayrıca TESKİ Abone İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “TESKİ Su Tesisatı ve Sayaç Montaj Uygulama Esasları Yönergesi” ile yeni yapılan binalardaki sayaç yerleri ve su tesisatlarına standart getirildi.
“TEKİRDAĞ HALKI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
TESKİ’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği yatırımlar hakkında açıklama yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa Tekirdağ’ın ihtiyacı olan tüm altyapı ve çevre yatırımlarını yaptıklarını belirterek “Yaptığımız yatırımlar ortaya çıkınca, vatandaşlarımız da bunun farkına varıyor. Yapılan çalışmalar süresince bize destek olan vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Mümkün mertebe vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. İçme suyu ve atıksu arıtma tesislerimizi yeniliyoruz. Atıl durumda, işlevini yerine getirmekte zorlanan arıtma tesislerimizi projelendirerek, son teknoloji sistemlerle donatıyoruz. Arıtma tesisi olmayan yerlere de yenilerini inşa ediyoruz. Çevre bizim için çok değerli. TESKİ olarak yaptığımız bütün yatırımlarda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Her zaman yanımızda, arkamızda oldu. Desteğini bizden esirgemedi. Kendisine kurumum adına teşekkür ediyorum. Sonuç olarak TESKİ Genel Müdürlüğü yaptığı tüm yatırımları “Sağlam altyapı ve sağlam bir gelecek” ilkesiyle hayata geçirmektedir. Yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen kısa süre içinde kurumsallaşmasının artmasıyla birlikte Tekirdağ’ı yaşanabilir en iyi kent yapma yolunda hızla ilerlemektedir. Tekirdağ halkı için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. ”dedi.
“YATIRIMLARIMIZI GELECEĞİ DÜŞÜNEREK YAPIYORUZ”
Konu ile ilgili bir diğer açıklamayı yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise TESKİ’yi başarılı çalışmalarından dolayı kutladığını belirterek “2014 yılından bu yana TESKİ ile birlikte yürüttüğümüz birçok proje neticesinde Tekirdağ’ın altyapı ve içme suyu sorunu büyük ölçüde çözüldü. Biz gerek gerçekleştirdiğimiz altyapı çalışmaları gerekse de ileri biyolojik arıtma tesislerimiz ile bugüne olduğu kadar geleceğe de yatırım yapıyoruz.” şeklinde konuştu.