7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında belediyelerce takip edilen alacakların yapılandırılmasına başlandı. Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “7143 sayılı Kanun kapsamında, belediye alacaklarıyla ilgili olarak 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruda bulunan vatandaşlar, söz konusu kanunun getirdiği imkânlardan faydalanabilecek. Kanun kapsamında mükellefler […]
7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında belediyelerce takip edilen alacakların yapılandırılmasına başlandı.
Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “7143 sayılı Kanun kapsamında, belediye alacaklarıyla ilgili olarak 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruda bulunan vatandaşlar, söz konusu kanunun getirdiği imkânlardan faydalanabilecek. Kanun kapsamında mükellefler borçlarını peşin olarak veya 6, 9, 12, 18 eşit taksit hâlinde ödeyebilecek. Yapılandırma ile ilgili başvurular başlamış olup son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018 tarihidir.” dedi.
7143 Sayılı Kanun’un 1. Maddesine göre;
– 213 Sayılı Kanun Kapsamına Giren Alacaklar: 31/3/2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları; 2018 yılına ilişkin olarak 31/3/2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, kapsama girmektedir (2018 yılında tahakkuk eden emlak vergisi ile iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi hariç). Ayrıca, 2018 yılına ilişkin olarak 31/3/2018 tarihinden önce yıllık olarak tahakkuk eden ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 16 ncı maddesine istinaden belediye meclislerince taksitle ödenmesi uygun görülen ilan ve reklam vergisi de kapsama girmektedir.
– 6183 sayılı Kanun Kapsamına Giren Alacaklar: 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 31/3/2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde 7143 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olan asli ve fer’i amme alacakları da Kanun kapsamına alınmıştır. Ancak, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilmekle birlikte belediyelerce verilen idari para cezaları ile 2464 sayılı Kanunun mükerrer 97 nci maddesinin (b) fıkrası gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde faaliyet gösteren maden işletmelerince belediyelere ödenmesi gereken paylar Kanun kapsamı dışında tutulmuştur.
– Belediyelerin Ücret Alacakları: 2464 sayılı Kanunun 97 nci maddesine göre tahsili gereken ve vadesi 31/3/2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olan ücret alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacaklar da Kanunun kapsamına alınmıştır.
– Belediyelerin Su, Atık Su ve Katı Atık Ücreti Alacakları: Belediyelerin, su abonelerinden olan ve vadesi 31/3/2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan su, atık su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) Kanun kapsamındadır.
Bu kapsamda belediyenin alacakları arasında yer alan Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi İlan ve Reklam vergisi ve bunlara bağlı cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, belediyelerin Ücret Alacakları yapılandırılacak.
Birinci taksit, Kanunun Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihi izleyen dördüncü aydan (Eylül 2018) başlayacak ve ikişer aylık dönemler halinde azami 18 taksit yapılacaktır. Mükellefler 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneğine sahip olacaktır. Mükelleflere tercih edilen taksit süresinden daha uzun taksit süresi yapılmayacaktır. Yapılandırılan borç, ilk taksit ödeme süresi içinde , Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme gününe kadar herhangi bir faiz uygulanmayacak. İlk taksit ödeme süresi 1 Ekim 2018 (30/9/2018 tarihi Pazar gününe rastladığından) tarihi mesai saati bitiminde sona ermektedir.
Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi hâlinde bu kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.