YAZ AYLARINDA İSHAL KORKUTUYOR

YAZ AYLARINDA İSHAL KORKUTUYOR

Yaz mevsiminde çocuklarda en sık görülen hastalık gastroenterittir. Gastroenterit, viral ve bakteriyel kaynaklı olabilir. Her iki durumda da çocukta sıvı kaybına neden olur. Özel Çorlu Vatan  Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel HAFIZOĞLU, gastroenteritin belirtileri ve tedavi yöntemi ile ilgili bilgileri verdi. Gastroenterit nedir? Belirtileri nelerdir? Mide-barsak sisteminin mikroorganizmanın kendisi veya toksinlerine maruz kalması sonucu […]

Yaz mevsiminde çocuklarda en sık görülen hastalık gastroenterittir. Gastroenterit, viral ve bakteriyel kaynaklı olabilir. Her iki durumda da çocukta sıvı kaybına neden olur. Özel Çorlu Vatan  Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel HAFIZOĞLU, gastroenteritin belirtileri ve tedavi yöntemi ile ilgili bilgileri verdi.

Gastroenterit nedir? Belirtileri nelerdir?

Mide-barsak sisteminin mikroorganizmanın kendisi veya toksinlerine maruz kalması sonucu ortaya çıkan duruma gastroenterit denir. Bazen ishal, bazen de kusma daha belirgindir. Genellikle kusma şeklinde başlar, ardından ishal- karın ağrısı, karında şişlik, ateş, huzursuzlukla devam eder.

İshalli çocuğa ne yapılmalıdır?
Öncelikle beslenmenin devam ettirilmesi gereklidir. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam etmek önemlidir. Daha büyük çocuklarda ise, yağlı, şekerli ve sütlü yiyeceklerden kaçınmak, bol sıvı gıda tükettirmek, muz, haşlanmış patates, kraker, yağsız makarna ve pirinç gibi gıdalarla hem kalori alımının hem de hidrasyonun sağlanması gereklidir.

Çocuklarda kusma ve ishal kesici ilaçların kullanımı önerilmez. Antibiyotikler ise sadece çok özel durumlarda kullanılır.

Doktora ne zaman başvurulmalı?

  • Kusmanın yoğun olduğu, ağızdan beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda,
  • Kanlı gaitanın görülmesi durumunda,
  • 6 aydan küçük çocuklarda
  • İshalin 4-5 günden fazla sürmesi durumunda,
  • Sıvı kaybının gelişmesi durumlarında doktora başvurulmalıdır.

İshalli hastalıklardan nasıl korunmak gerekir?

Öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerekir. Eller sabunla düzenli olarak yıkanmalıdır. Yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması sırasında hijyen kurallarına uyulmalıdır.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?