Meşrutiyet’in ilanı ve sansür uygulamasına son verildiği 24 Temmuz 1908 tarihinin yıl dönümü, Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının, uygarlığın ilerlemesinde ve demokrasinin gelişiminde çok büyük katkısı vardır. Dünya üzerinde yaşanan gelişmeler sansürün uygulandığı ülkelerin geri kaldığını, basın özgürlüğün […]
Haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının, uygarlığın ilerlemesinde ve demokrasinin gelişiminde çok büyük katkısı vardır. Dünya üzerinde yaşanan gelişmeler sansürün uygulandığı ülkelerin geri kaldığını, basın özgürlüğün olduğu ülkelerin geliştiğini ve kalkındığını göstermiştir. Bir başka deyişle, bir ülkede basının özgürlüğü, demokrasisinin de kalitesini gösteren önemli bir ölçüttür. Yüce Önder Atatürk’ün, “Basın milletin müşterek sesidir” sözü de bu görüşü desteklemektedir.
Tarihimizde basın özgürlüğü, tarihsel süreç içerisinde değişim göstermiştir. Türkiye sansürün uygulandığı, gazetecilerin cezaevlerine atıldığı, kaleme aldıkları yazılar nedeniyle işten atıldıkları veya baskı nedeniyle otosansür uygulamak zorunda kaldıkları dönemleri yaşamıştır. İnanıyorum ki; demokrasimiz ilerledikçe basınımız daha özgür koşullarda çalışma imkânı bulacaktır.
Büyük özverilerle çalışan basın emekçilerimizin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, sansürün tamamen kaldırıldığı ve özgürlüklerin arttığı günleri hep beraber görebilmek dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Kadir Albayrak
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı