Çorlu Özel Reyap Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi UZUN bir bilgilendirme sağlık makalesi yayımladı. UZUN Makalesinde şunları kaydetti; ”BEBEĞİN GELİŞİMİ ANNENİN BESLENMESİNE BAĞLI” Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamanın ve sık sık emzirmenin süt üretimini arttırdığı biliniyor. Ayrıca ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiği de söyleniyor. Pe ki sütümüzü daha da arttırmak […]
Çorlu Özel Reyap Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi UZUN bir bilgilendirme sağlık makalesi yayımladı.
UZUN Makalesinde şunları kaydetti;
”BEBEĞİN GELİŞİMİ ANNENİN BESLENMESİNE BAĞLI”
Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamanın ve sık sık emzirmenin süt üretimini arttırdığı biliniyor. Ayrıca ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiği de söyleniyor. Pe ki sütümüzü daha da arttırmak ve sütün kalitesini yükseltmek için başka neler yapılabilir?
Et, Süt ve tahıl grubundan korkmayın
Birçok anne süt ve tahıl grubunun şişkinlik ve bebekte gaz oluşturacağını düşündüğü için beslenmelerinde yer vermemektedir. Oysa annenin günlük enerji gereksiniminin ortalama olarak 750 kalorisini bu gıda gruplarından alması gerekmektedir. Farklı pişirme yöntemleri kullanarak tahıl gruplarının gaz yapıcı özelliği ortadan kaldırılabilir ve laktozsuz sütler ile şişkinlik probleminin önüne geçilebilir.
Balık tüketimine dikkat edin
Anne sütünün yağ içeriği annenin beslenme tarzına göre değişse de emziren annenin günlük kalori ihtiyacının ortalama %25-30’unu yağlardan alması gerekmektedir. Alınan bu yağ asitleri bebeğe emzirme yoluyla geçmektedir. Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça yüksek olan balıkların tüketimi ise bebeğin retina ve beyin gelişimi için önem taşımaktadır. Bu nedenle annelerin haftada 2 kez balık tüketmesi gerekmektedir.
Su tüketiminizi arttırın
Süt üretimini en iyi arttıran besinlerin başında su gelmektedir. Emziren bir annenin günlük ortalama içmesi gereken su miktarı 3 litrenin altında olmamalıdır. Ayrıca emziren anne her emzirme sonrasında 1 su bardağı su içerek vücudundan kaybolan su miktarını yerine koyabilmektedir. Aynı zamanda sıvı alımını kolaylaştırmak için kefir, taze sıkılmış meyve suyu, komposto, hoşaf gibi içecekler tercih edilebilir.
Gaz yapan besinlere dikkat edin
Çiğ sebze ve meyve tüketimi doğumdan sonra birçok anneden gaz sorunlarına yol açabilmektedir. Annelerin bu besinleri tüketirken ilk zamanlarda pişmiş olmalarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda lahana, brokoli, karnabahar gibi besinleri beslenmelerine yavaş yavaş, deneyerek sokmaları gerekmektedir. Meyve yerine ise şekersiz hazırlanmış komposto, hoşaf gibi içecekler tercih edilebilir.
Zayıflamaya çalışmayın
Doğumdan sonraki en az 3 ay anne kesinlikle zayıflamak için diyet yapmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenildiği sürece ayda ortalama 2 kilo vermek mümkündür. Bu dönemde bilinçsiz olarak yapılan zayıflama diyetleri hem annenin sağlığını tehlikeye atmakta hem de bebeğin gelişimini engellemektedir”.