BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında üreticilere destek olmak, sürdürülebilir üretim ve verimliliği sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Karma Yem Projesi Protokol İmza Töreni düzenledi. Törende Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Başkanı Mustafa Özmen, Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun, ilçe süt üreticileri birlik […]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında üreticilere destek olmak, sürdürülebilir üretim ve verimliliği sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Karma Yem Projesi Protokol İmza Töreni düzenledi.

Törende Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Başkanı Mustafa Özmen, Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun, ilçe süt üreticileri birlik başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.

CANDAN BAŞKAN: “ÇİFTÇİLERİMİZİN, ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Törende konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’ın yüzde 60’ı tarım arazisi olan, tarım ve hayvancılıktaki potansiyeli çok yüksek olan belki de tek il olduğunu belirterek, “Ama maalesef bu yüksek potansiyeli mazot ve maliyet fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kullanamıyoruz. Bizim üreticimiz her şeye rağmen üretmek istiyor, hayvancılık yapmak istiyor. Bunun için de saydığım zorlukların adım adım aşılmasına ihtiyacı var. Tarımın ne kadar önemli olduğunu hem bir hekim, hem bir anne hem de bir vatandaş olarak çok iyi biliyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık gibi stratejik öneme sahip olan bir alana sırtımızı dönemeyiz. Dolayısıyla tarım ve hayvancılıkta çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Bunun en önemli örnekleri arasında da Karma Yem Projemiz geliyor. Karma Yem Projemizdeki desteği yüzde 50 oranında arttırarak yüzde 15’e çıkardık. Desteğimizin kitlesini arasına mahalle bazlı kooperatifleri de katarak fazlalaştırdık. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’mıza ayırdığımız bütçeyi 3,5 katına çıkardık. Bu bütçenin içinde üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu su depolarından, tarla yollarının açılmasına, sebze yetiştiricilerinin ürün çeşitlerinin arttırılmasına kadar birçok kalem bulunuyor. Çünkü biliyoruz ki; Tekirdağ’ı Tekirdağ yapan tarım ve hayvancılığı, sanayisi, üniversite şehri olması, lojistiği, turizmidir. Bunların birinin bile zayıflamasına, yok olmasına razı değiliz.” dedi.

“2024 YILI İTİBARİYLE DAĞITILAN YEM MİKTARININ 9 MİLYON KİLOGRAMA ULAŞTI”

Candan Başkan ayrıca “Karma Yem Projesi kapsamındaki desteğimiz 4 yıl boyunca sürecek. Tüm bu projelerde sürdürebilirlik çok önemli. Bu noktada emeği geçen, bizleri doğru şekilde yönlendiren tüm kooperatiflerimize teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimiz günden bu yana tarım ve hayvancılıkta yaptığımız çalışmaların bir kısmını burada ifade etmek isterim. Yem Dağıtım Projeleri kapsamında 2024 yılıitibariyle dağıtılan yem miktarının 9 milyon kilograma ulaştığını hatırlatmak isterim. Bununla beraber hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimizin maliyetini düşürmesi için gerçekten büyük bir rol üstlendik. Bundan sonra da inşallah üstlenmeye devam edeceğiz. Sebze yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve tarımsal üretimi çeşitlendirmek zorundayız. Bu anlamda geçtiğimiz aylarda 300 bin adet domates ve kapya biber fidesi dağıttık. Yaklaşık 1,5 milyon liralık bir destekle sebze üreticilerimizin çeşidini ve miktarını artırmayı hedefledik.” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEMİZİN SU KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANMAK ZORUNDAYIZ”

Mahallelerde, köylerde boşa akan suların tarımsal sulamada kullanılmasının çok önemli olduğunu belirten Candan Başkan, “Zira bölgemiz su fakiri bir il. Trakya’mız su fakiri bir bölge. Kaynaklarımız tükenmiş durumda. Barajlarımız yok. Hala yeraltı suyu kullanıyoruz. Ve sanayi ve hızlı göçle beraber ve vahşi sulama tarımda özellikle su kaynaklarımızı tüketmiş durumda. Aslında torunlarımıza geleceğimize bırakmamız gereken rezerv olması gereken maalesef yeraltı sularımız, su kaynaklarımız tükenmiş durumda. Dolayısıyla bölgemizin su kaynaklarını doğru kullanmaya ve acilen barajlar ve göleklerin yapılması noktasında güçlü bir iradeye ihtiyacımız var. Biz de bu noktada geçtiğimiz aylarda DSİ Genel Müdürlüğü ve İller Bankası’nı ziyaret ettik, etmeye devam edeceğiz. Meraların iyileştirilmesi önemli. Sulama altyapısının modernleştirilmesi önemli. Bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 2700 dekarlık bir alana 54 bin kilo kompoze gübre uygulamasını gerçekleştirdik. Salça makinesi desteğimiz kadınları çok mutlu etti. Onlar mutlu olunca ben de çok mutlu oldum. Salça makinesi desteğimizi de artıracağız. ”dedi.

“GIDA ve TARIM A.Ş.’Yİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Çok önemli bir projeyi hayata geçirerek GIDA ve TARIM A.Ş.’yi kurduklarını belirten Candan Başkan, “Üreticimizden aldığımız hayvanları burada işleyerek açtığımız marketlerde vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bu marketler sayesinde vatandaşlarımız hem uygun hem de sağlıklı gıdaya ulaşmış olacak.  Kadın kooperatiflerimize hamur yoğurma makinesi desteği sağladık bu süreçte. Biliyorsunuz; üzüm gerçekten muhteşem bir lezzet, muhteşem bir doğal ürünümüz. Bununla ilgili üreticilerimize 18 bin adet fidan desteğini sağladık. Yaklaşık 689 üreticimize 65 bin kilogram yem bitkisi tohumu dağıttık. Tarla yollarının açılmasına çok fazla ihtiyaç vardı. Göreve gelir gelmez bu konuda da hizmet vermeye başladık. 69 kırsal mahallemize 1600 beton boru temini ve dağıtımını gerçekleştirdik. Bu desteğimizin maliyeti de yaklaşık 2 milyon lirayı geçiyor. Tarlalarımızda fışkıran berekette işte bu desteklerin payı varsa ne mutlu bize. Biliyorsunuz bizde çok söylenen bir söz vardır; tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz derler. Biz dedik ki tarlada yüzümüz olsun ki harman yapalım. Hep beraber hasat bayramlarımızı gerçekleştirdik. Bal üreticilerimize arı keki ve teknik desteklerini verdik. Bal üreticilerimize, arıcılığa desteklerimiz bu süreçte de devam edecek. 611 arı yetiştiricisine destek sunduğumuz bu projenin maliyeti de yaklaşık 2 milyonun üzerindeydi. Balıkçılarımız unutmadık. Balıkçılarımıza hem tekne bakım desteği hem kıyafet desteğiyle ekipman desteğini sağladık. Tarım Akademisi bizim için önemli. Hem verimliliği arttırmak hem yeni teknolojiyi öğretebilmek, farkındalığı arttırabilmek amacıyla Tarım Akademisi’nin kurulmasını planlıyoruz.Bununla ilgili bir çalıştay yapacağız. Bir araya gelerek en iyisini nasıl yapabileceğimizi konuşacağız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü Tekirdağ çiftçisi, üreticisi bunu sonuna kadar hak ediyor. Tekirdağ’daki tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyel sadece ilimizi değil, Türkiye’yi de ayağa kaldıracaktır. Karma Yem Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. “ şeklinde konuştu.

Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Başkanı Mustafa Özmen, Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun ve Saray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Özer de yaptıkları konuşmada tarım ve hayvancılık alanındaki desteklerinden dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’e teşekkür ettiler.

Karma Yem Projesi Protokol İmza Töreni’nde daha sonra Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cemal Polat tarafından Süt Sığırlarında Yemleme Yöntemleri; Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven tarafından da Laktasyondaki Süt Sığırlarının Beslenmesi konulu sunum gerçekleştirildi. Karma Yem Projesi Protokol İmza Töreni, protokolün imzalanmasının ardından son buldu.

DESTEK YÜZDE 10’DAN YÜZDE 15’E ÇIKARILDI

Hayvan yetiştiricilerine destek olmak amacıyla hayata geçirilen Karma Yem Projesi’nin 2025 yılında proje sahası genişletilerek Mahalle Bazlı Birim Kalkınma Kooperatifleri de bu projeye eklendi. Ayrıca destek, yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Karma Yem Desteği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanlığı,  Mahalle Bazlı Birim Kalkınma Kooperatifleri, Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği  ve İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanlıkları üyesi olmak şartı ile bütün ilçelerin mahallelerindeki büyükbaş hayvan sahibi Süt hayvancılığı işletmesi sahibi olan yetiştiricilere yapılacak. Hayvan sahiplerinin ilgili kurumdan aldığı belge ile hayvan sayısını ibraz etmesi gerekiyor. Yetiştiricinin mevcut hayvanları içindeki inek varlıklarının sayısı belirlenip, günlük 7 kg yem tüketimi ile karma yem ihtiyacı hesaplanacaktır. Mevcut ineklerden her ay en fazla 25 baş için yem talebinde bulunulabilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?