Türkiye’deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısının endüstriyel tesisler kaynaklı (2016 yılında %49,7) olduğu göz önüne alındığında, bu tesislere yönelik yapılacak sürdürülebilir enerji yatırımlarının gerekliliği ön plana çıkıyor. Endüstriyel projelerin çatılarına uygulanacak olan güneş enerjisi panelleri, tesise maliyet olarak fayda sağlamasının yanı sıra, elektrik ithalatının, dolayısıyla cari açığın azalmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin geleceği güneş enerjisine yatırım atağı […]
Türkiye’deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısının endüstriyel tesisler kaynaklı (2016 yılında %49,7) olduğu göz önüne alındığında, bu tesislere yönelik yapılacak sürdürülebilir enerji yatırımlarının gerekliliği ön plana çıkıyor. Endüstriyel projelerin çatılarına uygulanacak olan güneş enerjisi panelleri, tesise maliyet olarak fayda sağlamasının yanı sıra, elektrik ithalatının, dolayısıyla cari açığın azalmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin geleceği güneş enerjisine yatırım atağı gerçekleştiren SUOZ Enerji, endüstriyel pazarda güçlü varlık göstererek milli enerjiye yönelimi hızlandırma hedefiyle ilerliyor. SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller, güneş enerjisinin ülke ve sektör ekonomisine fayda sağlamadaki büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmalarına yön verdiklerinin altını çiziyor.
ÇİLLER: ‘Endüstriyel çatılarda pazarın %30’una hakim olma hedefindeyiz…’
Sürdürülebilir güneş enerjisi yatırımlarına hız kazandırarak Türkiye’yi bu alanda üretim üssü haline getirmeyi hedefleyen SUOZ Enerji, yüksek montanlı elektrik tüketimi gerçekleştiren büyük ölçekli OSB’ler ve bireysel pazara yönelik çalışmalarla büyümeyi hedefliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısı (2016 yılında %49,7) endüstriyel tesisler kaynaklı gerçekleşiyor. Bu tesislere yapılacak olan sürdürülebilir enerji yatırımlarının maliyet artısının yanı sıra cari açığın azaltılmasında da rol oynayacağının altını çizen SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran ÇİLLER, önümüzdeki dönemde sanayi bölgelerinde aktif rol oynayacaklarının sinyalini verdi. ÇİLLER, ‘Yalnızca büyük ölçekli OSB’lerin her biri yıllık 50 milyon kWh’ın üzerinde tüketim yapmakta ve açıklanan rakamlara göre 99 büyük ölçekli OSB’nin toplam tüketimi 36 milyar kWh’ı bulmaktadır. Bu ihtiyaç genel olarak fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Fakat güneş enerjisi sistemlerinin avantajlarının farkında olan sanayi yatırımcıları tarafından çatılara kurulan sistemlerin payı gün geçtikçe artmaktadır. Çatı üzeri sistemler, elektriğin üretildiği yerde tüketim imkanı sağlaması sebebiyle enerji kayıplarını sıfıra indiriyor. Bu sayede %20’ler civarında olan enerji iletim kayıplarını sıfıra indirebiliyoruz. Bu da kullanıcıya daha fazla üretim imkanı sağlıyor. Ayrıca sistemin depolama artısında da bahsedebiliriz. Depolama imkanı ile elektriğin kullanılmadığı zamanlarda enerji depolanabiliyor ve gerekli zamanlarda ya da elektrik fiyatının yüksek olduğu zamanlarda kullanılabiliyor. Türkiye’de bulunan 323 organize sanayi bölgesinin orta ve büyük ölçekli 120 adetini hedefliyoruz. OSB içinde ve dışında çatı üzeri güneş enerjisi sistemlerinin sağlayacağı avantajlardan faydalanmak isteyen endüstriyel tesislere sağlayacağımız ürün ve çözümlerle önümüzdeki 5 sene boyunca her yıl minimum 45 MW’lık ürün tedariği sağlama ve kurulum yapma hedefiyle ilerliyoruz. Pazarın %30’una bu alanda hakim olma hedefindeyiz. Bu hedef ile yılda ortalama belirlemiş olduğumuz yaklaşık 120 sanayi tesisine kurulum yapmak üzere uzman ekibimizle birlikte görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2020 yılında öngördüğümüz cironun %20’sini çatı üzeri sistemlerden sağlamayı planlayan bir enerji grubu olarak endüstriyel çatılardaki potansiyelin farkındayız ve bu alanda yapacağımız çalışmalarla hem sanayiciye hem de ülkemize fayda sağlamayı amaçlıyoruz.‘ dedi.
Toplamda 20 milyon hane sayısına sahip olan Türkiye, kuruluma uygun 400 milyon m2 çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde edebilmektedir. Bu da yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması demektir. Bireysel çatı pazarına da yoğunluk vereceklerinin altını çizen ÇİLLER, SUOZ Enerji olarak yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bireysel pazarda da aktif olacaklarını belirtti.
Projelendirmeden finans, kurulum ve bakıma kadar geniş çaplı takip
Doğru yatırım hamleleriyle Türkiye’nin fosil yakıta dayalı enerji ithalatı dış borcunun 10 yıl gibi bir sürede sıfırlanabileceği öngörülüyor. Yerli ve yenilenebilir kaynak yatırımının ülkemize sağlayacağı ekonomik avantajların bilinciyle hareket eden SUOZ Enerji, 2020 yılında öngördüğü cironun %20’sini çatı üzeri üzeri sistemlerden sağlamayı planlıyor. Bu kapsamda, geliştirdiği Çatı Pili projesi ile; kendi elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını kendi ürettikleri ucuz elektrikle sağlamak isteyen sanayi yatırımcıları, bataryalı ve bataryasız güneş enerjisi sistemleri arasından tercihini yapabiliyor. Projelendirmeden ürün tedariğine, finansmandan kuruluma kadar her alanda destek veren SUOZ Enerji, sistemin ideal şartlarda çalışmasına katkı sağlamak amacıyla bakım ve onarım hizmetlerini de bünyesinde gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdiği GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımları, Ar-Ge çalışmaları ve bireysel kullanıma yönelik geliştirdiği Çatı Pili projesi ile Türkiye’de hızlı bir büyümenin sinyalini veren SUOZ Enerji, dünya devi şirketlerle işbirliği yaparak global arenada da pozisyonunu güçlendiriyor. Performans ve kalitesi dünya tarafından kabul görmüş sayılı invertör üreticilerinden Huawei solar invertörleri ve Tayvan’ın en büyük solar hücre üreticilerinden Gintech’in Türkiye distribütörlüğünü üstleniyor. Huawei ve Gintech gibi dev firmaların ürün tedariğinin yanı sıra SUOZ Enerji, ileri teknoloji üreten ve kullanan firmalardan aldığı know-how’ı kendi yerli hücre üretimine entegre ederek Ar-Ge çalışmalarını hızlandırıyor.