Ergene Balına Büyük Ödül Ergene İlçesinin Karamehmet Mahallesinde arıcılık ile uğraşan Hasan Basri Topsak, 45. Apimondia Arıcılık Kongresi kapsamında düzenlenen bal yarışmasında Kristalize dalında Dünya üçüncülüğünü almaya hak kazandı. Hasan Basri Topsak, bu sene İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı 45. Apimondia Arıcılık Kongresi kapsamında düzenlenen yarışmada, ürettiği bal ile Kristalize dalında Dünya üçüncülüğü ve Türkiye […]
Ergene Balına Büyük Ödül
Ergene İlçesinin Karamehmet Mahallesinde arıcılık ile uğraşan Hasan Basri Topsak, 45. Apimondia Arıcılık Kongresi kapsamında düzenlenen bal yarışmasında Kristalize dalında Dünya üçüncülüğünü almaya hak kazandı.
Hasan Basri Topsak, bu sene İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı 45. Apimondia Arıcılık Kongresi kapsamında düzenlenen yarışmada, ürettiği bal ile Kristalize dalında Dünya üçüncülüğü ve Türkiye birinciliği ödüllerini almaya hak kazandı. Topsak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’ kapsamında 11 ilçede belli aralıklarla gerçekleştirilen eğitimlerin katılımcıları arasındaydı.
“ARICILIK KONUSUNDAKİ EN BÜYÜK PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Üretici Hasan Basri Topsak’ı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak adına da tebrik eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, kendisine Büyükşehir Belediyesini üretimi olan 6 adet kovan hediye etti. Burada konu ile ilgili açıklama yapan Hacı Aslan, Hasan Basri Topsak’ı başarısından dolayı tebrik ederek, Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesinin Türkiye genelinde arıcılık konusunda bir belediye tarafından uygulanmaya konulan en büyük proje olma özelliğine sahip olduğunu belirtti. Hacı Aslan ayrıca “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında arı üreticilerimize yönelik Modern Arıcılık Teknikleri ve Arıcılıkta Verimliliği Arttırma Yöntemleri, Ürün Çeşitliliği ve Uygulamaları konularında toplamda 24 etap eğitim düzenlenmiştir. Projemiz iki ana cepheden oluşuyor. Bunlardan birincisinde arıcılığın kovan sayısını arttırarak gelişmesini sağlarken aynı zamanda bitkisel ürünlerde ciddi ölçülerde verim artışı sağlamayı amaçlandı. Proje tüm ilçelerde ve bağlı mahallelerinde yani il genelinde uygulanmakta olup, bir kişiye fazla 10 çıtalı, 2 katlı kurutulmuş çam ağacından yapılmış en az 25 adet kovanı karşılıksız vermeyi öngörüyor. Proje yararlanıcıları da 5 kovan satın alarak 30’ a tamamlama taahhüdünde bulunuyor. Proje başlangıcında 1817 kişiye birer haftalık eğitim verildi ,daha önceden belge sahibi olanlarla birlikte 2500 müracaat sahibinden koşullara uygun olan 933 kişiye üç yılda 11250 adet kovan dağıtımı gerçekleşti. Bunlardan 197 kişi 30 kovanlık işletme seviyesine şimdiden ulaştı. Ayrıca, mevcut müracaatlara göre il genelinde en az 30 kovanlık 1000 adet işletmesi kurulacaktır. Sonuç olarak 30000 kovan ile 20 kg bal verimi üzerinden yılda 600 ton bal üretilecektir” dedi.