“Influenza virüsü en çok çocukları etkiliyor” Toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen influenza gribi tekrardan gündeme geldi. Ve en çok etkilenen de küçük çocuklar oldu. Reyap Hastanesi Çorlu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Salih Aydın, “Influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve boğaz ağrısı şikâyetleri ile başladığını bazen de karın ağrısı, […]
Toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen influenza gribi tekrardan gündeme geldi. Ve en çok etkilenen de küçük çocuklar oldu. Reyap Hastanesi Çorlu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Salih Aydın, “Influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve boğaz ağrısı şikâyetleri ile başladığını bazen de karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini söyleyerek aileleri uyardı. Aydın “Bu belirtiler bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda, 1 yaşın altında olan bebeklerin mikroplara karşı savunma sistemleri yeterli gelişmemiş olduğu için astım, kronik kalp, karaciğer, böbrek hastalığı olan çocuklarda hastalık daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.
Grip (Influenza virüsü enfeksiyonu) nedir?
Uzm. Dr. Salih Aydın, “Grip diğer adıyla influenza enfeksiyonu her yıl ekim ayından başlayarak mart ayının sonu nisan başına kadar olan dönemde sıkça görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın ismi gribe neden olan virüsün isminden gelmektedir. İnfluenza enfeksiyonunun etkeni, influenza A, B ve C influenza virüsleridir. C tipi daha nadir olarak görülmekle birlikte salgınlardan sorumlu olan tipler A ve B tipleridir”dedi.
Belirtileri nelerdir?
İnfluenza belirtileri çocuğun yaşına ve daha önce virüsle karşılaşıp karşılaşmadığına göre değiştiğini söyleyen Aydın, “İnfluenzanın klasik şekli yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın ve şiddetli kas ağrıları ve halsizlikle başlar. Bu ilk belirtileri boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı takip eder. Bu belirtiler bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda, 1 yaşın altındaki mikroplara karşı savunma sistemleri yeterli gelişmemiş olan bebeklerde, astım, kronik kalp, karaciğer, böbrek hastalığı olan çocuklarda daha şiddetli olmaktadır” dedi.
Tanısı nasıl konur?
İnfluenza enfeksiyonunun tanısını koymak için önce bu enfeksiyonu akla getirmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Salih Aydın, “ Şayet bir çocukta influenza mevsiminde sebebi ortaya konamamış yüksek ateş, yaygın kas ve baş ağrısı varsa mutlaka influenzadan şüphe edilmelidir. İnfluenza enfeksiyonuna çocuğun burnundan kolay şekilde alınacak bir sürüntü örneğiyle hızlı bir şekilde tanı konabilir“ ifadelerini kullandı.
Riskleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Küçük çocuklarda influenza enfeksiyonu daha şiddetli bir gidiş gösteren, influenza enfeksiyonuna bağlı yüksek ateşle birlikte ateşli havale geçirme riski de arttığını söyleyen Salih Aydın “Ayrıca influenza enfeksiyonunun seyri sırasında orta kulak iltihabı, alt solunum yolu enfeksiyonları (zatürre), kalp kas dokusunun etkilenmesine bağlı miyokardit-perikardit tabloları ortaya çıkabilmektedir. Tedavide çocuğun klinik durumuna ve tetkik sonuçlarına göre uygun ilaçlar kullanılarak ayaktan veya gerekli durumlarda hastaneye yatırılarak yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Korunmanın Yolları
Reyap Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Salih AYDIN