Kamusal Alanların Çağdaş Sanatla İlişkisi Konferansı Verildi Nkü Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinden oluşan NKÜ Resim Topluluğu tarafından “Kamusal Alanların Çağdaş Sanatla İlişkisi” konulu konferans düzenlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İnsel İnal’ın konuşmacı olarak katıldığı programa akademik personel ve öğrenciler katıldı. […]
Kamusal Alanların Çağdaş Sanatla İlişkisi Konferansı Verildi
Nkü Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinden oluşan NKÜ Resim Topluluğu tarafından “Kamusal Alanların Çağdaş Sanatla İlişkisi” konulu konferans düzenlendi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İnsel İnal’ın konuşmacı olarak katıldığı programa akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Melihat Tüzün, Prof. İnsel İnal hakkında genel bilgi vererek kendisine katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Kamusal alanlarda bulunan çağdaş sanat eserlerine örnekler vererek, eserlerin topluma iletmek istedikleri mesajları katılımcılar ile paylaşan Prof. İnsel İNAL, “90’lı yıllardan sonra başlayan çağdaş sanat diyebileceğimiz eserlerin başarı kriteri ‘satış’ başarısıdır. Oysaki 70’ li yıllara bakıldığı zaman sanat eserlerinin satışının olmaması gerektiği fikri yaygındır. Bu yüzden dönem sanatçıları ‘satış’ olmaması için büyük çaba sarf etmişlerdir. Sanatın işlevinin toplumsal dönüşüm yaratması, iz bırakması ve topluma katkı sağlayan üretimlerin olması gerektiği şeklinde söyleyebiliriz. Çağdaş sanatın ürettiği eserlerde de bu özellikleri görmek mümkün. Çağdaş sanatla birlikte kamusal alanlarda yer alan eserler, iktidarın ürettiği eserlerin bir nebze yerini almıştır” dedi. Do-Ho Suh, Serkan Özkaya, Marc Quinn, Ron Mueck Louise Bourgeois, Christo, Allora&Calzadilla gibi sanatçıların eserleri üzerinden kamusal alanlarda yer alan heykellerin ve anıtların, üretim ve sergileme amacının ne olduğuna dair bilgiler veren İnal, daha sonra katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladı.
Prof. Melihat Tüzün’ ün günün anısına Prof. İnsel İnal’ a “Teşekkür Belgesi” ni vermesinin ardından program son buldu.