Şenal Sarıhan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tekirdağlı Kadınlarla Buluştu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili, hukukçu, Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucusu ve eski başkanı Şenal Sarıhan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tekirdağlı kadınlarla buluştu. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Tekirdağ […]
Şenal Sarıhan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tekirdağlı Kadınlarla Buluştu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili, hukukçu, Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucusu ve eski başkanı Şenal Sarıhan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tekirdağlı kadınlarla buluştu.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen Kadınlar Günü’ne Özel Şenal Sarıhan İle Söyleşi programına, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Behçet Atlı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Talat Atay ve çok sayıda Tekirdağlı kadın katıldı.
“KADININ HAKLI DİRENİŞİ YÜCELTİLMEKTEDİR”
Söyleşi programında ilk konuşmayı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu gerçekleştirdi. 8 Mart’ın tarihçesini anlatan Gaytancıoğlu, “Kadınlar, bizlere ve ülkelerine daha iyi bir gelecek yaşatabilmek için evlerinin dışına da taşarak katkılarını en üst seviyeye çıkarmaya çabalamışlardır. Bir bakmışsınız cephede, bir bakmışsınız dokuma tezgâhının başında. Bir yerde eğitimci, diğer yerde avukat, siyasetçi ya da doktor’ Fakat kabul ederseniz ki, kas ve kemik yapılarının erkeklere nazaran daha farklı olmasından kaynaklanan, görece fizyolojik güçsüzlük, onların kimi zaman bu üretkenliklerin engellenmesine, kimi zaman şiddet görmelerine ve ötekileştirip ikinci plana atılmalarına neden olmuştur. Üretkenliklerinin engellenmesi, bir meta gibi görülüp sömürülmeleri ve zamanla kadınların tepkileri ile karşılaşmış ve bu tepkiler örgütlü bir direnişe dönüşmüştür. Söz konusu direniş kadın erkek eşitliği mücadelesi yeni bir boyut kazanmıştır ve bu sayede kadınlar seslerinin duyurabilmek ve daha örgütlü hareket edebilmek için çeşitli dernekler, vakıflar ile iş birlikleri kurmuşlardır. İşte çalışma hayatında da böyle bir birliktelik sağlanmış, çalışma hayatında kadının verdiği mücadelenin ilk önemli meşalesi de 8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yakılmıştır. Anılan günde, söz konusu ülkede 129 kadın işçi çalışma şartlarını iyileştirilip çalışma sürelerinin kısaltılarak hakça ve insanca bir süreye çekilmesi adına verdikleri mücadele sırasında çıkan arbede sırasında yanarak maalesef can vermişlerdir. İşte Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği üzere her 8 Mart bu yaşananlara atfen Dünya Emekçi Kadınlar Günü ya da yaygın adıyla Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmakta ve kadının haklı direnişi yüceltilmektedir. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak’ın yönetiminde kadınların daha huzurlu yaşayabileceği ve kadınların daha huzurlu çalışabileceği Tekirdağ ve Türkiye hakkında üzerimize düşen görevi bilmekteyiz ve bunu yerine getirmek için söz vermekteyiz” ifadelerinde bulundu.
“8 MART, KADINLARIN SESLERİNİ HAYKIRDIĞI BİR GÜNDÜR”
Dr. Kaan Gaytancıoğlu’nun konuşmasının ardından Tekirdağlı kadınlara seslenen CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, tüm kadınlara birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, “8 Mart, uzunca bir süredir kadın hareketleri tarafından belli aktivitelerle anılıyor. Bu hafta boyunca da kadınlarla ilgili etkinlikler gerçekleştiriliyor. 8 Mart, aslında 1857 senesinin değil, belki asırlardan beri ikincil duruma itilmiş kadınların seslerini haykırdığı bir gündür. 8 Mart’a Türkiye penceresinden bakarsak, kadınların alanlarda olduğu, seslerini duyurmaya çalıştığı günler sadece bugün ile sınırlı gibi görünmüyor. Uzun zamandır ben kendi partimden kadınları ve diğer demokratik kitle hareketlerinden kadınları sokaklarda görüyorum. Maalesef Türkiye sokakta olunması gereken günleri yaşıyor. 8 Mart, kadının eşit işe eşit ücret talebinin maalesef acıyla gözyaşıyla sonlandığı bir gündür. 129 kadın katledildi o gün. Bunun adı yangın değil, ölüm değil. Bunun adı; katliam! Sivas’ta aydınlarımızın basit bir yangına değil, canilerin katliamına maruz kaldığı gibi bir katliam. O acı olayın yaşandığı 1857 yılından çok sonra, 1910’lu yıllarda Sosyalist-Enternasyonal kadınlar, geçmişte böyle bir tarih olduğunu, o tarihi ayakta tutmak gerektiğini, anmak gerektiğini belirtmişler. Birleşmiş Milletler de 1921’den beri bugünü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir. 1921’de Türkiye’nin hali yangın yeriydi. Ülke dört bir yandan işgal altındaydı. Ama o gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk milletine, “Çare sizsiniz” dedi. Türk milleti de emperyalist işgalcilere karşı dillere destan bir mücadele ve direniş gösterdi. Ancak bu mücadelenin, direnişin başrolünde nedense hep erkekler varmış gibi düşünülür. Bu destansı zaferde, Türk erkeğinin olduğu kadar, Türk kadının da payı büyüktür. 1921’de o yangın yerinin yanında bir mücadele ve direnç var. O mücadele, cumhuriyetin kapısını bizlere sonuna kadar açtı. Bizler 8 Mart ile yeni karşılaşmış bir toplum değiliz. 8 Mart 1921’den beri Türkiye’de en azından belirli bir kesim tarafından bilinen ve anılan bir gün. Bizler bugün 1921’in sahipçisiyiz. Yani cumhuriyetin, laikliğin, eşit yaşamın savunucularıyız” şeklinde konuştu.
Milletvekili Sarıhan, konuşmasının ardından katılımcıların konu hakkındaki sorularını da cevaplandırdı. Programdan sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.