TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

        Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  tarafından yanıtlanmasını arz ederim.  01.08.2018     İlhami Özcan AYGUN CHP Tekirdağ Milletvekili     Çiftçilerimize destek vermek üzere TC Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredileri Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tarımsal kredilerde gizli faiz uygulandığı […]

 

 

 

 

Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  tarafından yanıtlanmasını arz ederim.  01.08.2018

 

 

İlhami Özcan AYGUN

CHP Tekirdağ Milletvekili

 

 

Çiftçilerimize destek vermek üzere TC Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredileri Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tarımsal kredilerde gizli faiz uygulandığı ortaya çıkmıştır. Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde yüzde 8 olarak uygulanması gereken faiz oranına ek olarak yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti, yüzde 1 bina-bağış fonu, yüzde 1 destekleme fonu adı altında toplamda yüzde 22.5’a varan tarımsal kredi faizi uygulandığı belirlenmiştir. Bu durumda çiftçi 100 liraya aldığı krediyi 122.5 olarak ödemek zorunda kalmaktadır.

Bu bağlamda;

  • Ziraat Bankası ile görüşerek, bu sorunu çözecek misiniz?

 

  • Ziraat Bankası’nın Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği tarımsal kredileri ticari kredi olarak vermesinin önüne geçecek misiniz? Zira Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası’nın çiftçilere yönelik tarımsal kredileri ticari kredi olarak vermesinden dolayı, faiz oranı arttıkça çiftçiden ek faiz alma yoluna gitmektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti, yüzde 1 bina-bağış fonu, yüzde 1 destekleme fonu adı altında yaptığı icatlar, bu sorundan kaynaklanmaktadır. Yeni bir sisteme geçilmesini sağlayabilir misiniz?

 

 

 

  • Tarım Kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemediği için icralık olan çiftçi sayısı 2017 yılı sonunda 6 bin 609 kişiye ulaşmıştır. Çiftçilerimiz giderek üretimden çekilmeye, ülkemiz de altı ürün dışında tüm tarım ürünlerinde yurtdışından ithalat yapmaya başlamıştır. Ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bu gidişata dur demek için yeni bir stratejiniz var mıdır?

 

  • Tarım sektöründe girdi maliyetlerini azaltmak için, çiftçilere yeni destek projeleri uygulamak için bir çalışmanız var mıdır?

 

  • TÜİK rakamlarına göre Buğday üretiminin 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.3 oranında azalarak 20.5 milyon ton olması, yemeklik baklanın yüzde 11.9 azalarak 6 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 12.5 oranında azalarak 350 bin ton, patatesin yüzde 1 azalarak 4.8 milyon ton, şeker pancarının yüzde 3.7 azalarak 20 milyon ton gerçekleşmesi tahmin edilmektedir. Esasında gerçekte bu oranların da tutmayacağı, daha az üretim yapılacağı ortadadır. Bu tablo, çiftçimizin yaşadığı sıkıntının dalga dalga ülkeye yayıldığı, tarımsal üretimde ithalat bağımlılığımızın artacağı sonucunu ortaya koymaktadır. Tarım üretimini arttırmak için ne yapacaksınız?

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?