Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı. Kadim Türk tarihinin şanlı zaferlerinin büyük çoğunluğunun Ağustos ayı içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yüksel, “Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi’yle başlayan ve Anadolu topraklarımızın korunmasını sağlayan Büyük Taarruz’a kadar, tarihimizin altın sayfalarının yazıldığı bir Ağustos ayında daha, şanlı zaferlerimizi büyük bir coşkuyla kutluyoruz.” […]
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı. Kadim Türk tarihinin şanlı zaferlerinin büyük çoğunluğunun Ağustos ayı içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yüksel, “Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi’yle başlayan ve Anadolu topraklarımızın korunmasını sağlayan Büyük Taarruz’a kadar, tarihimizin altın sayfalarının yazıldığı bir Ağustos ayında daha, şanlı zaferlerimizi büyük bir coşkuyla kutluyoruz.” dedi.
Başkan Yüksel, yayınladığı mesajda şu ifadelere verdi: “Tarihimizin ‘zaferle özdeşleşen ayı’ olarak bilinen bu ay, 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferi ile Türklere Anadolu’nun kapılarını açmış, bugün sahip olduğumuz toprakları milletimize vatan kılmıştı.
Tarihimize altın harflerle kazınan bir başka zafer de, 11 Ağustos 1473’te Otlukbeli’nde, devrin en büyük iki Türk imparatorluğunun ordusuyla, iki büyük hükümdarının karşı karşıya geldiği Otlukbeli Savaşı sonrasında kazanılan zafer oldu.
Çaldıran Ovası’nda, 23 Ağustos 1514’te kazanılan zafer o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun kaderini tayin eden bir savaş olarak kabul edildi.
24 Ağustos 1516’da Yavuz Sultan Selim’in başında bulunduğu Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti arasında gerçekleşen Mercidabık Savaşı da Türklerin zaferiyle sonuçlandı. 29 Ağustos 1526’da tarihimizin sayfalarına yeni bir zafer daha eklendi. Bugüne kadar yapılmış en büyük savaş olan Mohaç Savaşı, iki saat gibi kısa sürede Osmanlı ordusunun zaferiyle son buldu.
FETİHLER AYI AĞUSTOS
Ağustos ayı ayrıca önemli fetihlere de şahit oldu. Orta Avrupa’nın belkemiği durumundaki Belgrad, 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiş; bu fetih Türklerin Orta Avrupa’ya açıldığının bir göstergesi olduğu için Avrupa’da büyük yankı uyandırmıştır. Kıbrıs’ın fethi de, Ağustos’ta gerçekleşen zaferlerden biri olarak tarihte yer alıyor.
1 Ağustos 1571 tarihinde, 2. Selim tarafından fethi istenen Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa tarafından fethedilmiş, günümüzde kesin egemenlik sağlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürmektedir.
Öte yandan Kurtuluş Mücadelesinde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici olan Erzurum Kongresi de 23 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde yapılmıştır.
Manda ve himayenin reddedilmesi, ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesi kararı ile Türk vatanı olan toprakların parçalanamayacağı kararlarının alındığı kongre ülkemizin kaderine yön veren tarihi kararlara imza atmıştır.
Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası, Türk ordusunun Yunan ordusu ile Sakarya boylarında yaptığı meydan savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi de yine 23 Ağustos’ta başlamış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz…” emriyle harekete geçen Türk askeri, bir kez daha büyük bir zafere imza atmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, milletimizin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği dönüm noktalarından biri olarak tarihteki yerini almıştır.
BÜYÜK TAARRUZ
Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, düşmanı tamamen yok etmek için 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz ile düşman kuvvetlerine, Dumlupınar’da büyük darbe indirmiş, Yunan ordusu İzmir’den çıkarılmıştır.
Türk ordusunun başarısı olarak tarihe altın harflerle yazılan zaferlerimizin yıl dönümünde tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Haftamız kutlu, zaferlerimiz daim olsun.”